یکی از رایجترین مشکلات پزشکی، بروز زخم بستر در بیمارانی است که تحرک خود را ازدستدادهاند. استفاده از آلوورا کمک میکند تا درد و خونریزی این زخمها کاهشیافته و روند بهبودی آن تسریع شود. اما لازم به ذکر است که اگرچه آلوورا به درمان زخم بستر کمک میکند، اما درمان اصلی این بیماری محسوب نمیشود. بر اساس مطالعات دانشمندان استفاده از این ماده میتواند از بروز زخم بستر جلوگیری کند. بااینحال، اگرچه آلوئهورا نوعی ماده گیاهی است اما نمیتوان گفت کاملاً بیخطر میباشد و در برخی موارد ممکن است باعث واکنش آلرژیک شود.
تأثیر آلوورا در درمان زخمهای فشاری و زخم بستر
با درنظرگرفتن خواص و ترکیبات آلوئهورا میتوان از آن در کرمهای مرطوبکننده پوست و برای جلوگیری از بروز زخم بستر استفاده نمود. بر اساس مشاهدات، استفاده از آلوورا در کنار درمان اصلی روند درمان زخم را بهبود میبخشد. (منبع)
استفاده از آلوورا روشی ارزان و مؤثر برای درمان زخم بستر است (منبع)، اما برای اثبات بیخطر بودن این روش درمانی تحقیقات بالینی بیشتری نیاز است. استفاده از آلوئهورا بیشتر برای پیشگیری از ابتلا به زخم بستر توصیه میشود.
پیشگیری از زخم بستر یا زخم فشاری با آلوورا
استفاده آلوئهورا برای جلوگیری از ابتلا به زخم بستر بسیار مفید میباشد. به دلیل خاصیت آلوورا در جلوگیری از بالارفتن درجه حرارت، قرمزشدن، تورم و درد پوست، استفاده از آن برای جلوگیری از بروز زخم بستر یا زخم فشاری در بیمارانی که در معرض این عارضه قرار دارند بسیار مفید و مؤثر میباشد. (منبع)
نحوه استفاده از آلوورا برای زخم بستر
با وجود تأثیر آلوورا در جلوگیری و درمان زخم بستر، باید بااحتیاط از آن استفاده کرد. به همین دلیل، اگر میخواهید از آلوورا استفاده کنید، بهتر است دستورالعملهای زیر را دنبال نمایید:
- در ابتدا زخمی که در مرحله اول قرار دارد به کمک آب و صابون ملایم تمیز کرده و سپس آن را با یک لوسیون ضد رطوبت بپوشانید.
- زخمهای بستر شدیدتر به مداخله پزشکی نیاز دارند. در این موارد تیم پزشکی زخم را با محلول سالین شستوشو میدهند.
- بهآرامی ژل آلوئهورا را بر روی محل زخم مالیده و پخش کنید.
- زخم را به کمک بانداژ بپوشانید.
استفاده از روغن زیتون به همراه آلوورا
روغن زیتون بهعنوان یک داروی موضعی به درمان زخم بستر کمک میکند. به دلیل تأثیر روغن زیتون و آلوئهورا در جلوگیری از بروز زخمهای فشاری توصیه میشود برای جلوگیری از بروز این عارضه از ترکیب این دو ماده استفاده نمایید.
خطرات احتمالی استفاده از آلوورا برای زخم
استفاده از داروهای گیاهی برای تقویت بدن و درمان بیماریها، یک پروسه متکی بر زمان است. بااینحال، این مواد گیاهی نیز میتوانند باعث بروز عوارض شوند و یا با دیگر داروها و مکملهایی که شخص مصرف میکند، تداخل پیدا کنند. به همین دلیل، باید از آنها بااحتیاط و تحتنظر پزشک استفاده کنید.
ژل آلوورا برای استفاده بر روی سطح پوست مناسب میباشد؛ اما نباید از آن بر روی زخمهای باز و عمیق استفاده نمود. در موارد نادر، این ژل باعث واکنش آلرژیک شده که عمدتاً شامل دانههای پوستی میشود. در صورت بروز این دانهها، استفاده از آلوورا را متوقف کنید.
استفاده از لاتکس آلوئهورا بهصورت خوراکی باعث انسداد روده یا اسهال میشود و توصیه نمیگردد. زنان باردار به هیچ عنوان نباید از لاتکس آلوورا استفاده کنند چرا که باعث انقباضات رحمی شده و خطر سقط جنین را افزایش میدهد. علاوهبراین، برای این مادران شیرده نیز نباید از این ماده استفاده نمایند؛ زیرا تأثیرات آن بر روی نوزاد هنوز مشخص نمیباشد. استفاده بیش از اندازه از آلوورا ممکن است باعث سنگ کلیه شود.
روشهای درمانی مؤثرتر
با این که ثابت شده است استفاده از آلوورا در جلوگیری از ابتلا به زخم بستر و زخمهای فشاری بسیار مؤثر میباشد؛ اما استفاده از آن بیخطر نیست. به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که با دیگر روشهای مؤثرتر درمان زخم بستر و زخم فشاری نیز آشنا شوید.
اولین اقدام برای درمان زخم بستر، کاهش فشار و اصطکاکی است که باعث بهوجودآمدن آن شده است. برای این کار میتوانید:
- تغییر پوزیشن: درصورتیکه به زخم بستر مبتلا هستید، سعی کنید هرچند ساعت یکبار چرخیده و پوزیشن خود را تغییر دهید. فاصله میان این چرخیدن و تغییر پوزیشن به وضعیت شما و کیفیت تشکی که بر روی آن قرار گرفتهاید، بستگی دارد.
- استفاده از تشک مناسب: سعی کنید از تشک، تخت و کوسنهایی استفاده کنید که کمک میکنند بهگونهای بخوابید یا بنشینید که آسیبی به پوست حساس شما وارد نشود.
مراقبت از زخمهای فشاری به میزان وخامت آن بستگی دارد. به طور معمول تمیزکردن و بانداژ این زخمها شامل موارد زیر میشود:
- تمیزکردن: درصورتیکه پوست آسیبدیده ولی پاره نشده است، بهآرامی آن را با یک شوینده ملایم شسته و کاملاً خشک نمایید. زخمهای باز را در هر بار تعویض بانداژ به کمک آب یا محلول سالین تمیز کنید.
- بانداژ کردن: بانداژ با مرطوب نگهداشتن زخم، روند درمان آن را تسریع میکند. همچنین مانع بروز عفونت شده و پوست اطراف زخم را خشک نگه میدارد.
دیگر پروسههای درمانی به شرح زیر هستند:
- استفاده از دارو برای کنترل درد: داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن به کاهش درد کمک میکنند. مصرف این داروها قبل یا بعد از تغییر پوزیشن و مراقبت از زخم بسیار مفید میباشد. همچنین استفاده از پمادهای مسکن در زمان تعویض بانداژ و مراقبت از زخم نیز کمککننده است.
- رژیم غذایی سالم: تغذیه خوب به روند درمان زخمها کمک میکند.
- وکیوم تراپی یا فشار منفی: تحقیقات نشان داده اند که استفاده از وکیوم تراپی یا تکنیک فشار منفی به درمان زخمهای فشاری کمک زیادی میکند. در طول این روش یک دستگاه مکش به همراه بانداژ بر روی زخم قرار میگیرد تا:
- فشار وارده بر زخم از بین برود.
- رطوبت و مایعات درون زخم بیرون کشیده شوند.
- کمک به بستهشدن زخم
- کاهش خطر بروز عفونت
به طور خلاصه بعد از برداشتن بافت مرده، این پروسه تمامی اقدامات لازم برای مراقبت و درمان زخم انجام میدهد.
- جراحی: برخی زخم بسترهای شدید بهتنهایی درمان نمیشوند. در این موارد برای بستن زخم، تسریع روند درمان و کاهش خطر بروز عفونت به جراحی نیاز است.
درمان جراحی شامل موارد زیر میشود:
-
- تمیزکردن زخم و بستن آن با کشیدن لبههای زخم بر روی یکدیگر
- تمیزکردن زخم و بستن آن با استفاده از بافتهای سالم از دیگر قسمتهای بدن.
سؤالات متداول
آیا میتوان از آلوئهورا بر روی پوستها دارای زخم باز استفاده نمود؟
نباید از آلوورا بر روی پوستهای باز استفاده نمود؛ چرا که باعث بیشتر شدن احساس سوزش میشود.
آیا آلوورا مانند یک آنتیبیوتیک عمل میکند؟
این ماده دارای خواص ضدباکتریایی، ضدویروسی و ضدقارچی است. خواص ضدمیکروبی آلوئهورا ناشی از آنتراکینونها طبیعی گیاهی است که در مهار آزمایشی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس و باسیلوس سوبتیلیس نشان داده شدهاند.
آیا آلوورا برای پوست از بین رفته و آسیبدیده نیز مناسب میباشد؟
اسیدهای چرب و آنزیمهای موجود در آلوورا زمانی که بر روی پوست مالیده شود باعث کاهش التهابات میشود. آمینواسیدهای موجود در این ماده از جمله سالیسیلیک اسید خواص ضدالتهاب و ضدباکتریایی دارند که به درمان آکنه و زخمهای سطحی پوست کمک میکنند.
آیا مصرف بیش از اندازه ژل آلوئهورا مانعی ندارد؟
استفاده طولانیمدت و بیش از اندازه لاتکس آلوورا باعث بروز اسهال، مشکلات کلیوی، وجود خون در ادرار، کاهش پتاسیم، ضعف عضلانی، کاهش وزن و اختلالات قلبی میشود. علاوه بر این مصرف بیش از اندازه لاتکس آلوورا میتواند شما را در معرض نارسایی کلیه قرار دهد.
آیا آلوورا باعث رقیقشدن خون میشود؟
آلوورا تا حدودی باعث رقیقشدن خون میشود به همین دلیل درصورتیکه از داروهای رقیقکننده خون استفاده مینمایید بههیچعنوان از این ژل استفاده نکنید چرا که ممکن است باعث خونریزی شود.