زخم پشت پا با کفش، منجر به حساسیت، سوزش و تاول پوستی میشود که این امر در نتیجه اصطکاک و سایش بین کفش و پا به دلیل پوشیدن کفش تنگ و نامناسب ایجاد میشود. تاول و زخم پشت پا میتواند ناشی از پوشیدن کفش تنگ، کفش گشاد یا فقط به دلیل ساییده شدن ناحیه خاصی از کفش به پوست پا ایجاد شود که به این حالت در اصطلاح عامیانه میگویند کفش پا را میزند. زخم پشت پا با کفش میتواند باعث ایجاد درد شده و همچنین باعث قرمزی، تورم و تاول زدن ناحیه آسیب دیده پا شود.
انتخاب کفش مناسبی که نه خیلی تنگ و نه خیلی گشاد باشد برای جلوگیری از ایجاد تاول و زخم پشت پا بسیار حائز اهمیت است. کفشهای تنگ باعث برخورد و اصطکاک میان کفش و پا شده و کفشهای گشاد هم باعث سایش و کشیده شدن پوست پا میشوند که نهایتا پوشیدن هر دوی آنها میتواند منجر به ایجاد تاول و زخم پشت پا شود. از اینرو، در این مقاله میخواهیم انواع راهکارها برای جلوگیری از زخم شدن پشت پا با کفش را با هم مرور کنیم.
درمان زخم پشت پا کفش نو
خط اول درمان استاندارد برای زخم پشت پا این است که زخم را به طور مرتب تمیز کرده و سپس برای جلوگیری از عفونت در حین بهبودی پوست، از کرم ضدعفونی کننده به روی ناحیه استفاده کرده و آن را پانسمان کنید.
ناحیه آسیب دیده پا را با آب و صابون شسته و با ملایمت خشک کنید. چسب زخم نرمی را روی تاول پشت پا بزنید تا از اصطکاک بیشتر و تشدید زخم و آسیب پیشگیری کنید.
به منظور جلوگیری از عفونت، میتوانید پماد آنتی بیوتیک را روی تاول بمالید. پماد هیدروکورتیزون که پمادی ضد التهابی و مرطوب کننده موضعی است میتواند برای درمان مشکلات پوستی در این مواقع موثر باشد. سپس میتوانید از چسب یا بانداژ روی محل اصطکاک پا با کفش استفاده کنید.
همچنین، باید به منظور جلوگیری از اصطکاک بیشتر ناحیه آسیب دیده پشت پا و تهویه مناسب هوا، از کفشهای پشت باز و راحت استفاده کنید. عرق کردن پا میتواند باعث ایجاد باکتری و میکروبهای عفونت زا شده و این امر میتوانید باعث تشدید زخم پشت پا شود.
درمانهای خانگی زخم پشت پا
برخی از زخمهای پشت پا که کوچک هستند، را میتوان با تکنیکهای درمان خانگی به راحتی درمان کرد.
یخ
اگر پوست هر ناحیهای از پای شما به دلیل اصطکاک با کفش ملتهب شده یا تاول زده، باید سریعا روی ناحیه یخ بگذارید.
اعمال یخ در مواردی که پوست هر قسمتی از بدن ملتهب شده و نیاز به تسکین دارد میتواند موثر واقع شود. در مواردی که کفش پایتان را زده اگر یخ را در پارچه یا دستمالی بپیچید و روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید، درد شما تسکین یافته و ناراحتی کاهش پیدا خواهد کرد.
عسل
عسل طبیعی دارای خواص شگفتانگیز ضد التهابی و ضد باکتریایی است که میتواند در چنین مواردی، به کاهش التهاب و تورم ناحیه آسیب دیده پا کمک کند. همچنین، خاصیت آنتی بیوتیکی عسل میتواند از تشدید عفونت نیز جلوگیری کند. به منظور انجام این درمان میتوانید تکهای از پنبه استریل را به یک قاشق عسل طبیعی آغشته کرده و آن را روی محل آسیب دیدگی پوست پا قرار دهید.
ژل آلوئه ورا
ژل آلوئه ورا به دلیل داشتن خاصیت ضد باکتری میتواند به جلوگیری از عفونت زخم و جلوگیری از تشدید زخم در موارد زخم پشت پا با کفش، کمک کند. قرنهاست که از آلوئه ورا به عنوان تسکین دهنده زخم و برای درمان مشکلات التهابی پوست استفاده میشود. میتوانید ژل آلوئه ورا را روی پوست ناحیه آسیب دیده پا بمالید تا نتایج فوری آن را ببینید.
روغن زیتون و نارگیل
انواع روغنها اعم از روغن زیتون یا روغن نارگیل، میتوانند برای درمان زخم پشت پا موثر باشند. هر دوی این روغنها حاوی مواد مغذی و دارای خواص درمانی برای محافظت از پوست هستند که میتوانند باعث تسریع بهبودی زخم شوند. اما دقت کنید که اگر بخواهید روند درمان زخم پشت پای شما سریعتر باشد باید به طور مداوم تا مدتی از این روغنها به روی نواحی آسیب دیده استفاده کنید.
زردچوبه
میتوان از زردچوبه نیز به دلیل خاصیت ضد التهابی آن استفاده کرد. برای استفاده از زردچوبه، باید آن را با آب مخلوط کنید تا حالت خمیری بگیرد. سپس میتوانید این خمیر را به روی تاول پا اعمال کنید تا التهاب زخم را کم کرده و باعث زودتر جوش خوردن زخم شود.
پودر بچه
پاشیدن پودر بچه به روی نواحی که پا با کفش برخورد داشته و موجب ایجاد زخم شده نیز میتواند باعث کاهش اصطکاک و سایش بین کفش و پا شده و کمک کند بتوانید راحتتر از کفش خود استفاده کنید.
روشهای جلوگیری از زخم شدن پشت پا با کفش نو
برای جلوگیری از زخم پشت پا با کفش روشهای زیادی وجود دارد اما مهمترین و موثرترین آن، انتخاب یک کفش مناسب است که کاملا سایز پای شما باشد.
دیگر روشهای جلوگیری از زخم شدن پشت پا عبارتند از:
- استفاده از پدهای مناسب برای پشت پا و یا انگشتان پا
- استفاده از چسب زخم
- استفاده از وازلین یا روغن نارگیل برای چرب کردن پشت پا
- پوشیدن جوراب
- خشک نگه داشتن پا
- تعمیر کفش
- استفاده از پودر بچه برای کاهش اصطکاک
روشهای فوق برای کم کردن فشار و اصطکاک کفش نو با پای شما موثر هستند و میتوانند احتمال بروز زخم و تاولها ناراحت کننده را تا حد چشمگیری کاهش دهند.
سخن نهایی
تاول و زخم پشت پا با کفش یا اصطلاحا وقتی گفته میشود کفش پا را زده، به دلیل اصطکاک و سایش میان کفش و پوست پا ایجاد میشود. سادهترین راه حل این مشکل، پوشیدن جوراب حین استفاده از کفش یا خرید کفش مناسبی است که برای پای شما، نه خیلی تنگ و نه گشاد باشد. اما اگر کفشهای کورد استفادهتان که باعث ایجاد تاول و زخم پشت پا در شما میشوند را دوست دارید و نمیخواهید آنها را کنار بگذارید، باید راهکارهای دیگری مثل نرم و گشاد کردن کفش با استفاده از گرمای سشوار و کشیدن کفش که باعث جا باز کردن آن میشود را امتحان کنید.
استفاده از کفی طبی کفش برای جلوگیری از زخم پا نیز میتواند به نوعی موجب پیشگیری یا درمان تاول و زخم پشت پا شود. اما اگر شما تاول و زخم پای دائمی و مکرری دارید که ادامهدار بوده و با درمانهای خانگی و اقدامات پیشگیرانه رفع نمیشود، باید به پزشک متخصص مشکلات پا مراجعه کنید. این پزشک میتواند مشکل شما را به طور دقیق تشخیص داده و گزینه درمانی مناسب و موثری را توصیه کند.
پرسشهای متداول
چگونه میتوان از زخم پشت پا با کفش جلوگیری کرد؟
میتوانید از مقداری روغن یا ژل آلوئه ورا در ناحیه پشت پا برای جلوگیری از ایجاد زخم پشت پا استفاده کنید. چسب یا بانداژ زدن ناحیه هم میتواند در این شرایط برای محافظت از پا بسیار موثر باشد.
آیا استفاده از وازلین میتواند مانع سایش کفش با پا شود؟
بله، وازلین بهترین راه برای کاهش و جلوگیری از اصطکاک بین پا و کفش به ویژه حین پوشیدن کفشهای نو است. زمانی که قصد پوشیدن کفش نو دارید، میتوانید نقاطی مانند پشت پاشنه یا روی انگشتان پا را وازلین بزنید تا از اصطکاک میان کفش با پا و ایجاد زخم و تاول در پا جلوگیری کنید.
آیا دویدن زیاد باعث زخم شدن پشت پا خواهد شد؟
در صورتی که از کفش و جوراب مناسب استفاده کنید احتمال بروز زخم پشت پا بسیار کم است اما ممکن است به دلیل شدت دویدن و یا مسیر ناهموار دچار زخمهای در پشت، انگشتان یا سینه پا شوید که با مراقبت درست برطرف خواهند شد.
چقدر زمان میبرد تا زخم و تاول پشت پا بهبود یابد؟
اکثرا تاول و زخم پشت پا با گذشت ۱ الی ۲ هفته خود به خود ترمیم شده و خوب میشود اما نباید اقدامی که بیشتر موجب ایجاد تاول شده بود را طی این مدت تکرار کنید.
آیا ممکن است زخم پشت پا عفونت کند؟
بله زخم پشت پا در معرض رطوبت و گرمایی زیادی قرار دارد لذا باکتریهای موجود در زخم فرصت مناسبی برای رشد و عفونی کردن زخم خواهند داشت. برای جلوگیری از عفونت بهتر است بعد از زخم شدن پشت پا از صندلهای باز استفاده نمایید.