یکی از عوارض و مشکلات متداول بعد از پیرسینگ، عفونت آن است. عفونت پیرسینگ در اثر وارد شدن باکتریها به محل زخم پیرسینگ ایجاد میشود و درد و التهاب ایجاد مینماید. احتمال ایجاد عفونت پیرسینگ، به محل سوراخ کردن، نوع آن، سیستم ایمنی بدن فرد و نحوه مراقبت بعد از پیرسینگ بستگی دارد. تب، قرمزی، حساسیت، تورم، درد و ترشح در محل زخم، علائم عفونت پیرسینگ هستند. باید برای جلوگیری از گسترش این عفونت و ایجاد عوارض بیشتر، خیلی فوری برای رفع آن اقدام کرد. روش اولیه درمان عفونت پیرسینگ، به طور معمول، تمیز و ضدعفونی کردن زخم، و در صورت لزوم، مصرف آنتی بیوتیک است. اقدامات احتیاطی و مراقبتهایی وجود دارد که میتوان بعد از پیرسینگ انجام داد و خطر عفونت پیرسینگ را کاهش داد.
علائم عفونت پیرسینگ
علائم ایجاد شده در اثر عفونت پیرسینگ، بر اساس محل پیرسینگ و شدت عفونت آن، متفاوت است. بعضی از علائم و نشانههای عفونت پیرسینگ در اینجا ذکر شده است که باید به آنها دقت کنید:
قرمزی: اگر اطراف محل پیرسینگ، قرمز شده، ورم کرده و یا به لمس حساس شده باشد، ممکن است زخم پیرسینگ عفونت کرده باشد.
درد: وقتی تازه پیرسینگ انجام دادهاید، طبیعی است که درد داشته باشید، اما اگر این درد، ادامه پیدا کرد و یا شدیدتر شد، میتواند نشانه عفونت پیرسینگ باشد.
ترشح: اگر از زخم پیرسینگ شما، ترشحات خونی، چرکی و یا مایعات دیگر خارج شود، ممکن است عفونت کرده باشد.
تب: اگر بعد از پیرسینگ، تب همراه با لرز، خستگی و بدن درد داشتید، این میتواند نشانه عفونت پیرسینگ باشد.
بوی بد: اگر پیرسینگ شما بوی بدی میدهد، ممکن است زخم شما عفونت کرده باشد.
علت عفونت جای پیرسینگ
انجام پیرسینگ بر روی بدن برای زیباسازی اندامهای مختلف بدن استفاده میشود. بیشترین محل انجام پیرسینگ، بر روی گوشها است، اما پیرسینگ در نواحی دهان، بینی، ابروها، نوک سینهها، ناف و اندام تناسلی نیز استفاده میشود.
در واقع، پیرسینگ، یک زخم باز محسوب میشود. معمولا پیرسینگ در ناحیه لاله گوش، ۶ تا ۸ هفته طول میکشد تا بهبود پیدا کند. اما برای بهبود پیرسینگ در بخش غضروفی گوش که سفتتر است، زمان بیشتری نیاز است همچنین پیرسینگ در این نواحی بیشتر مستعد عفونت کردن میباشد. بنا به دلایل مختلفی احتمال عفونت در پیرسینگ گوش وجود دارد.
وجود هر نوع باکتری در زخم پیرسینگ، ممکن است خیلی سریع باعث ایجاد عفونت شود. اگر با دست آلوده و یا ابزار کثیف، پیرسینگ خود را لمس کنید، اگر گوشوارههای شما خیلی سفت اطراف زخم را پوشانده باشند و زخم نتواند تنفس کند و بهبود یابد، و همچنین اگر بیش از حد به پیرسینگ خود دست بزنید و یا پشت گوشواره شما ناهموار باشد، ممکن است باعث عفونت پیرسینگ شود.
اگر برای انجام پیرسینگ، از ابزار غیر استریل استفاده شده، و یا فردی که گوش شما را سوراخ میکند، از دستکش استفاده نکرده باشد، و یا اگر خود گوشوارهها استریل نباشند، زخم، عفونت میکند.
چه عواملی احتمال عفونت پیرسینگ را تشدید میکنند؟
اگر باکتری، وارد محل سوراخ پیرسینگ شود، منجر به عفونت میگردد. موارد زیر ممکن است باعث شود که پیرسینگ شما در معرض ورود باکتریها قرار بگیرد:
- انجام پیرسینگ گوش، با ابزار غیر استریل و یا در محیطهای غیربهداشتی
- دست زدن به ناحیه پیرسینگ با دستهای آلوده
- برداشتن پیرسینگ قبل از اینکه جای سوراخ آن، بهبود یابد
- تمیز نکردن پیرسینگ، به طور روزانه
- خیس شدن گوشها در استخر، جکوزی، دریاچه و یا رودخانه، قبل از اینکه زخم پیرسینگ به طور کامل بهبود پیدا کرده باشد.
موارد زیادی وجود دارد که خطر عفونت ناشی از پیرسینگ گوش را بالا میبرد و عوارض خاصی ممکن است بر سیستم ایمنی بدن و توانایی آن برای مبارزه با عفونت تأثیر منفی بگذارند. این عوارض عبارتند از:
- دیابت
- بیماریهای قلبی
- ضعف سیستم ایمنی بدن
اگر داروهای رقیق کننده خون و یا داروهای استروئیدی مصرف میکنید، از پزشک خود بپرسید که آیا انجام پیرسینگ برای شما بی خطر است یا خیر.
درمان عفونت پیرسینگ
روشهای درمان عفونت پیرسینگ، به شدت آن بستگی دارد. اگر عفونت پیرسینگ خفیف باشد و زیاد آزارتان نمیدهد، میتوانید از روشهای متداول خانگی استفاده کنید. با شستشوی اصولی و روزانه پیرسینگ، مشکل برطرف خواهد شد. در صورتی که علائم بعد از چند روز کاهش پیدا نکرد و برطرف نشد، بایستی برای تجویز آنتیبیوتیک و درمان اصولی آن به پزشک خود مراجعه نمایید.
شستشوی محل پیرسینگ
برای رفع عفونتهای جزئی، کارهای زیر را انجام دهید:
- ابتدا دستهای خود را با آب و صابون بشویید. سپس یک محلول آب نمک درست کنید، یعنی در یک فنجان آب، 1/2 قاشق چایخوری نمک بریزید و هم بزنید تا نمک در آب، حل شود.
- در حالی که پیرسینگ در جای خود قرار دارد، یک تکه پنبه را به محلول آب نمک آغشته کنید و روی ناحیه آسیبدیده قرار دهید.
- این ناحیه را به آرامی با گاز استریل خشک کنید.
- کمی کرم آنتی بیوتیک بدون نسخه (نئوسپورین، باسیتراسین، و غیره) را طبق دستورالعمل روی جعبه دارو، به محل زخم بمالید.
- گوشواره و یا زیورآلات پیرسینگ را در محل سوراخ، چند بار بچرخانید تا به پوست نچسبد.
تا وقتی که عفونت بهبود پیدا کند، این کار را ۳ بار در روز انجام دهید. گوشی موبایل خود را تمیز کنید و یک روز در میان، روبالشی خود را عوض نمایید.
اگر عفونت پیرسینگ شما بعد از سه روز بهبود نیافت، به پزشک مراجعه نمایید.
درمان عفونت شدید پیرسینگ
در صورتی که پس از چند روز مراقبت خانگی و شستشو در منزل، عفونت کاهش پیدا نکرد، یک مشکل جدی محسوب میشود و به مراقبتهای پزشکی نیاز دارد. پزشک ممکن است برای درمان عفونت شدید پیرسینگ، کارهای زیر را انجام دهد:
پزشک، برای درمان عفونت باکتریایی، بسته به شدت عفونت، آنتی بیوتیکهای موضعی بدون نسخه و یا با نسخهای مانند باسیتراسین یا موپیروسین تجویز میکند. آنتی بیوتیکهای خوراکی مانند سفالکسین یا کلیندامایسین نیز برای عفونتهای ناشی از استرپتوکوک و استافیلوکوک تجویز میگردد. منبع
اگر عفونت پیرسینگ، باعث ایجاد یک آبسه و یا یک کیسه چرکی شده باشد، پزشک برای کاهش فشار و کم کردن عامل عفونی، کیسه عفونی را تخلیه میکند. گاهی اوقات، لازم است که زیورآلات آلوده، از پیرسینگ برداشته شود تا امکان بهبود زخم، فراهم گردد.
به شما توصیه میشود که محل زخم پیرسینگ را با محلول آب نمک و یا یک محلول ضدعفونی کننده شستشو دهید و آن را با گاز استریل پانسمان نمایید.
روشهای پیشگیری از عفونت پیرسینگ
میتوانید کارهای زیر را برای کاهش خطر عفونت پیرسینگ انجام دهید.
نبایدها | بایدها |
خودتان پیرسینگ را انجام ندهید (احتمال ایجاد عفونت بسیار بیشتر میشود) | برای انجام پیرسینگ، به یک فرد ماهر و با تجربه که مجوز دارد، مراجعه نمایید |
از پنبه آرایشی برای تمیز کردن زخم خود استفاده نکنید (از پنبه استریل و یا پد استفاده کنید) | دو بار در روز، پیرسینگ خود را تمیز کنید |
زخم پیرسینگ خود را دستکاری نکنید | از آب نمک گرم، برای نرم کردن زخمها استفاده کنید |
اگر سوراخ پیرسینگ خشک شده است، زیورآلات را در داخل آن حرکت ندهید | هنگام تمیز کردن پیرسینگ، زیورآلات را به آرامی در آن بچرخانید |
برای خشک کردن زخم پیرسینگ، از حوله استفاده نکنید | برای خشک کردن پیرسینگ از دستمال کاغذی استفاده کنید |
اگر پیرسینگ شما در ناحیه تناسلی قرار دارد، تا زمان بهبودی کامل آن، از رابطه جنسی اجتناب کنید | اگر پیرسینگ شما در دهان قرار دارد، با آب نمک یا دهانشویه بدون الکل، دهان خود را بشویید |
تا وقتی که پیرسینگ دهان شما بهبود نیافته است، از رابطه جنسی دهانی اجتناب کنید | برای انجام پیرسینگ، به یک فرد ماهر و با تجربه که مجوز دارد، مراجعه نمایید |
تا ۲۴ ساعت، بعد از پیرسینگ شنا نکنید | پیرسینگ خود را دو بار در روز، تمیز کنید |
با رعایت این توصیهها، احتمال عفونت پیرسینگ به طور چشمگیری کاهش مییابد. در صورتی که دچار عفونت پیرسینگ شدهاید، میتوانید، با ما در تماس باشید و برای درمان عفونت به کلینیک مراجعه کنید.
سؤالات متداول
افرادی که پیرسینگ عفونی گوش دارند چه باید بکنند؟
بیشتر عفونتهای پیرسینگ گوش، با مراقبت صحیح، ظرف چند روز برطرف میشوند. اما اگر پیرسینگ عفونی گوش شما بهبود پیدا نکرد، باید به یک پزشک مراجعه کنید.
آیا فقط پیرسینگهای گوش که تازه انجام شدهاند، عفونی میشوند؟
احتمال عفونی شدن پیرسینگهای قدیمی، کمتر است؛ اما به ندرت ممکن است عفونی شود.
کدام پیرسینگهای گوش بیشتر در معرض عفونت هستند؟
احتمال عفونی شدن پیرسینگهایی که در قسمت غضروفی گوش انجام میشوند، بسیار بیشتر از قسمت نرم گوش است و درمان عفونت آنها نیز سختتر است.
چرا پیرسینگ من از جای خود حرکت کرده است؟
ممکن است بدن شما به فلز پیرسینگ آلرژی داشته باشد، لذا محل پیرسینگ دچار عفونت خواهد شد و ممکن است پیرسینگ جابجا شود. بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه نمایید تا پیرسینگ را خارج نماید.
پیرسینگ عفونی گوش، چه عوارضی دارد؟
یک پیرسینگ عفونی، ممکن است منجر به عفونت شدیدتر و یا آبسه (کیسه متورم پر از چرک) شده و باعث ایجاد عارضهای به نام پریکندریت گردند. همچنین، این عفونت، ممکن است به قسمتهای دیگر بدن سرایت کند (عفونت سیستمیک). گاهی، عفونت، باعث بسته شدن سوراخ پیرسینگ شما میشود.
آیا باید پیرسینگ عفونی را بشوییم؟
اگر پزشک شما، برای مراقبت از پیرسینگ عفونی، دستوراتی به شما داده است، آنها را رعایت کنید. اما اگر پزشک، توصیهای به شما نکرده است، روزی ۲ بار ناحیه مورد نظر را با آب و صابون بشویید؛ اما از پراکسید هیدروژن و یا الکل استفاده نکنید، زیرا روند بهبودی را کند، میکند.
آیا اگر پیرسینگ را بیرون بیاورم، برآمدگی آن از بین میرود؟
اگر پیرسینگ برداشته شود، برآمدگی آن معمولا از بین میرود. این برآمدگیها ممکن است دردناک و خارش دار باشند و یا خونریزی کنند و یا در محل پیرسینگ، گوشت اضافه تولید نماید؛ که البته این عارضه بسیار نادر است.