برداشتن خال از سطح پوست چه به دلیل زیبایی باشد و چه به دلیل سرطانزا بودن آن، میتواند از خود اسکار (جای زخم) بهجای بگذارد. با این حال اسکار یا جای زخم بهجامانده ممکن است بسته به عواملی مانند سن، نوع جراحی و محل خال خود به خود از بین برود و بعد از گذشت مدتی حتی نتوانید تشخیص دهید محل دقیق خال کجا بوده است و یا اثر آن بیشتر از آن چه دوست دارید باقی بماند.
روشهای برداشتن خال و مراقبت از زخم آن
برداشتن خال میتواند از خود جای زخم بهجای بگذارد. افرادی که میخواهند خالهای خود را بردارند باید قبل از انجام آن با پزشک در خصوص احتمال باقی ماندن جای زخم صحبت کنند.
در بسیاری از موارد بسته به سایز خال و تکنیکی که پزشک برای برداشتن آن استفاده میکند، جای زخم ناشی از برداشتن خال میتواند بسیار کوچک باشد.
برای برداشتن خال میتوان از 3 روش استفاده کرد: جراحی، تراشیدن خال و لیزر. همانند همهٔ پروسههای جراحی این روش نیز مزایا و معایب خود را دارد. در خصوص این که کدام روش برداشتن خال برای شما مناسبتر است با متخصص پوست خود مشورت کنید.
جراحی یا تراشیدن خال
بریدن خال یکی از رایجترین روشها برای برداشتن خال است. بعد از تمیز و بی حسکردن اطراف خال، پزشک به کمک یک چاقوی جراحی، خال را از سطح پوست جدا میکند. بسته به نوع خال یک لبه و لایهنازک از سطح پوست نیز به همراه آن برداشته میشود تا مطمئن شوند تمامی سلولهای غیرعادی از پوست خارج شده. سپس با یک فورسپس آن را از روی پوست برمیدارند. خونریزی بعد از برداشت خال طبیعی است و جراح برای بند آوردن خونریزی جای زخم را سوزانده و یا به آن فشار وارد میکند.
تراشیدن خال یکی از دیگر روشهای رایج برداشتن خال است. در این روش جراح بهجای بریدن خال آن را میتراشد. این روش برای برسی تومورهای عمیق مناسب نیست و نمیتوان از آن برای تشخیص انواع سرطان پوست استفاده نمود.
درمان زخم برش یا تراشیدن خال
برای بهبود جای خال و جلوگیری از پدید آمدن زخم روشهای متعددی وجود دارد. در ابتدا باید در طول روند درمان از دستزدن به پوست و کشیدن آن خودداری کنید تا پوست بسته شده و به طور کامل درمان شود. علاوه بر این باید از قرار گرفتن در معرض نور خورشید پرهیز کنید و در صورتی که به بیرون از خانه میروید حتماً از کرمهای ضد آفتاب استفاده نمایید.
بعد از گذشت 2 هفته و برداشتن بخیههای احتمالی، میتوانید محل زخم را بهآرامی ماساژ دهید. مراقب باشید دلمههای بسته شده روی جای زخم را نکنید. وارد کردن فشار مناسب به پوست و استفاده از یک لوسیون تقویت کننده، پوست را تقویت کرده و باعث تحریک تولید کلاژن میشود که برای درمان زخم بسیار مفید میباشد. در آخر بعد از این که پوست به طور کامل درمان شد که در برخی از افراد تا 1 سال طول میکشد، میتوانید با مراجعه به یکی از پزشکان ما در خصوص روشهای جوانسازی پوست که به بهبودی و از بین رفتن کامل جای زخمها کمک میکنند، پوست خود را ترمیم نمایید.
برداشتن خال با لیزر
در طول پروسه برداشت خال به کمک لیزر، پرتوهای نور به خال تابانده میشوند تا سلولهای پوستی که خال را تشکیل دادهاند از هم جدا کنند. دقت پرتو لیزر به معنی این است که در این روش فقط خال از روی پوست برداشته میشود و بافت اطراف آن سالم و بدون تغییر باقی خواهد ماند. مدت زمان مورد نیاز برای برداشتن خال به کمک لیزر بسیار کم است و هر خال فقط چند دقیقه زمان لازم دارد.
درمان زخم برداشتن خال با لیزر
زمانی که بعد از برداشتن خال به کمک لیزر مطب ما را ترک میکنید فقط یک لکه قرمز در قسمت جای قبلی خال بر روی پوست شما باقی خواهد ماند. محل خال به کمک یک بانداژ موقت پوشانده شده و در روزهای بعد بر روی آن دلمه ایجاد میشود. بعد از گذشت یک هفته و افتادن دلمه، قسمتی که خال در آن وجود داشت صاف و صورتی کمرنگ به نظر خواهد رسید. به مرور زمان و با گذشت چند ماه این ناحیه کمرنگتر شده و طبیعیتر میشود. به طور معمول از بیماران خواسته میشود تا زمان افتادن دلمه از آرایشکردن و مالیدن کرمهای آرایشی بر روی این قسمت خودداری کنند.
ظاهر زخم بعد از برداشتن خال
ظاهر و زخم بعد از برداشتن خال به نوع اولیه خال بستگی دارد. در روزهای اول بعد از پروسه، بدن تلاش میکند زخم را ترمیم کند. اسکار واکنش طبیعی بدن در مقابل آسیب دیدگیهای عمیق پوستی است.
بدن برای ترمیم پوست در محلی که قبلاً خال وجود داشت کلاژن تولید میکند. این ماده اصلیترین ترکیب سازنده در بافتهای پیوندی؛ مانند پوست محسوب میشود. کلاژن تولید شده ناشی از آسیبدیدگی ضخیمتر و متراکمتر از حد معمول است.
به طور تقریبی 2 تا 4 هفته بعد از پروسه برداشتن خال، یک بافت ترمیم شروع به رشد کردن میکند. قسمت آسیب دیده ممکن است زبر، قرمز و خشک به نظر برسد. اگرچه محل زخم ممکن است برای 1 تا 2 ماه کمی قرمز و برجسته به نظر برسد؛ اما اسکار ناشی از آن کمرنگتر و مسطح خواهد بود.
راههای درمان جای زخم برداشتن خال
روشهای درمان جای زخم ناشی از برداشتن خال شامل موارد زیر میشود:
- ورقههای ژل سیلیکونی
- پوششهای زخم پلی اورتان
- لیزر
- تزریق استروئید
پانسمان سیلیکونی
سیلیکون یکی از بهترین مادهها برای جلوگیری از پدید آمدن جای زخم و اسکار میباشد. بر اساس تحقیقات سیلیکون توانایی صاف و محو کردن جای زخم را دارد و حتی میتواند زخم بسیار قابلتوجه را بهشدت محو و کمرنگ نماید. برای این هدف ژل و پانسمانهای سیلیکونی در بازار یافت میشوند.
تزریق پی آر پی (PRP)
تزریق پی آر پی (پلاسمای غنی شده با پلاکت) یک روش تقریباً جدید برای بهبود اثر زخمها محسوب میشود. این ماده از خون خود شما گرفته شده و بعد از دوباره میکس شدن سطح پلاسمای آن افزایش مییابد. پلاسما حاوی فاکتورهای رشدی است که به بهبودی زخمها کمک میکند.
تزریق استروئید
تزریق استروئید به طور معمول در مطب پزشک پوست و بعد از بهبود اسکار یا جای زخم انجام میشود. در صورتی که بعد از برداشتن خال، در جای آن زخمهای کلوئیدی یا هایپرتروفیک ایجاد شد، پزشک تزریق استروئید را حداکثر تا 5 نوبت و بافاصله 4 تا 6 هفته یکبار تجویز خواهد نمود. عوارض این روش شامل نازک شدن و فرو رفتن پوست در محل تزریقها میشود.
کربوکسی تراپی
کربوکسی تراپی نیز یک روش مؤثر برای درمان جای زخم است. این روش با افزایش گردش خون در ناحیه آسیب دیده روند بهبودی را سرعت بخشیده، قرمزی پوست را کاهش میدهد و باعث تحریک تولید کلاژن و الاستین میشود. در نتیجه پوست ظاهری شادابتر، نرمتر و سالمتر میگیرد. کربوکسی تراپی ممکن است کمی باعث کبودی پوست شود؛ اما به جز این دوران نقاهتی ندارد.
لیزردرمانی
لیزرتراپی یک روش تقریباً جدید برای درمان زخمهای کلوئیدی و هایپرتروفیک محسوب میشود. در حقیقت استفاده از برخی دستگاههای لیزر خاص، بهعنوان یک روش درمانی موفق در درمان و از بین بردن علائم زخمهای هایپرتروفیک ناشی از برداشتن خال شناخته شده است.
پیشگیری ماندن جای زخم پس از برداشت خال
اگرچه احتمال اسکار شدن پوست بعد از برداشتن خال پایین میباشد؛ اما افرادی که قصد انجام این کار را دارند میتوانند با پیروی از مراحل زیر احتمال به وجود آمدن جای زخم بر روی پوست خود بعد از پروسه را به حداقل برسانند.
- دوری از نور خورشید. زخمهای جدید در صورتی که به طور مداوم در برابر اشعه یووی نور خورشید قرار بگیرند تیره میشوند. قبل از بیرون رفتن از خانه مطمئن شوید که زخم ناشی از برداشتن خال با مقدار زیادی کرم ضدآفتاب پوشیده شده است.
- استفاده از بانداژ مناسب. زخمهای پوستی زمانی که تمیز و مرطوب باشند بهتر درمان میشوند. درحالیکه زخمهای ایجاد شده بر روی پوستهای خشک زمان بیشتری برای درمان نیاز دارند و در نهایت به طور کامل از بین نمیروند. استفاده از بانداژ مناسب کمک زیادی به بهبودی کامل جای زخم ناشی از برداشتن خال میکند.
سؤالات متداول
آیا ریختن الکل به درمان جای زخم برداشتن خال کمک میکند؟
افراد نباید بر روی زخم ناشی از برداشتن خال الکل بزنند، چرا که در روند درمان اختلال ایجاد میکند.
کربوکسیتراپی چگونه به از بین بردن جای زخم ناشی از برداشتن خال کمک میکند؟
این روش شامل تزریق کربندیاکسید به زیر بافت اسکار به کمک یک سوزن ظریف میشود.
آیا لیزرتراپی برای برداشتن جای زخم دردناک است؟
با این که روش لیزردرمانی برای برداشتن زخم بسیار سریع و مؤثر میباشد، اما میتواند تا حدودی باعث حساسیت و درد شود. درد این پروسه بسیار کم میباشد و مانند برخورد یک کش پلاستیکی به پوست توصیف میشود.
چگونه میتوان روند بهبود پوست بعد از برداشتن خال را سرعت بخشید؟
مرطوب نگهداشتن جای زخم بعد از برداشتن خال از اهمیت زیادی برخوردار است و باعث میشود تا زخم 50% سریعتر بهبود یابد. به طور کلی برای جلوگیری از ایجاد اسکار، باید محل زخم تمیز بوده و به کمک پماد مرطوب شده و پانسمان شود.
چرا پوست بعد از برداشتن خال سفید میشود؟ این همان اسکار است؟
قرمز شدن پوست ناشی از ترومای برداشتن خال است در حالی که سفید شدن قسمت میانی آن از علائم اولیه پیدایش اسکار میباشد.