نیشزدگی توسط حشرات پدیده رایجی است به خصوص در ماههای گرم که افراد زمان زیادی را بیرون از خانه سپری میکنند. بیشتر گزیدگیهای حشرات جدی نمیباشند و میتوان آنها را به کمک داروهای خانگی درمان نمود. با این حال ممکن است برخی از افراد به سم برخی از حشرات خاص آلرژی داشته باشند و دچار علائم شدیدی شوند. در این موارد به مداخله سریع پزشکی نیاز است.
علائم و ظاهر نیش حشرات میتواند سرنخهایی را در خصوص علت و وخامت گزیدگی به ما ارائه دهد. برای مثال نیش اکثر حشرات باعث ایجاد برآمدگی قرمز، درد، خارش و سوزش میشود و نیش برخی دیگر با تاول همراه است. در صورتی که بعد از گزیدگی دچار تاول شدید بهتر است برای تشخیص دقیق سریعاً به بیمارستان مراجعه کنید.
درمان جای گزیدگی حشرات در اغلب موارد شامل شستن محل گزیدگی با صابون و آب و قراردادن کمپرس سرد بر روی آن میشود تا ورم و درد آن کاهش یابد. استفاده از داروهایی نظیر ایبوپروفن و استامینوفن نیز میتواند کمککننده باشد. در این مقاله سعی داریم علائم و روشهای درمان نیش حشرات را بررسی نماییم.
اقدامات اولیه پس از نیش حشرات
برای درمان جای نیش یا گزیدگی حشرات باید:
- خارجکردن بقایای نیش از پوست در صورت امکان
- شستن محل گزیدگی با آب و صابون
- قراردادن کمپرس سرد یا کیسه یخ بر روی گزیدگی و محل التهاب برای حداقل 10 دقیقه
- بالا نگهداشتن محل گزیدگی در صورت امکان. این کار به کاهش تورم و التهاب کمک میکند.
- خودداری از خاراندن محل گزیدگی برای جلوگیری از بروز عفونت
- پرهیز از مصرف داروهای خانگی مانند سرکه و جوششیرین
- عدم استفاده از رگبند
- استفاده نکردن از محرکها، آسپرین و دیگر داروهای مسکن، مگر این که توسط پزشک تجویز شده باشند.
خارش، درد و التهاب گزیدگی ممکن است تا چند روز ادامه پیدا کند. میتوانید از مسئول داروخانه در خصوص داروها و پمادهایی که برای کاهش درد و خارش ناشی از گزیدگی مناسب میباشند سؤال نمایید.
- خسخس سینه یا تنگی نفس
- حالت تهوع، استفراغ و یا اسهال
- بالارفتن طپش قلب
- احساس بیحالی شدید و از هوش رفتن
- دیسفاژی یا اشکال در بلع غذا
- سردرگمی، اضطراب و احساس تلاطم
علائم کلی نیش حشرات
علائم هر گزیدگی به نوع آن بستگی دارد و شامل موارد زیر میشود:
- درد
- قرمزی
- تورم
- خارش
- سوزش
- بیحسی
- مور مور شدن
ممکن است برخی افراد واکنشهای شدیدتر و حتی خطرناکی به نیش حشرات داشته باشند. به این عارضه شوک آنافیلاکتیک میگویند. شوک آنافیلاکتیک به صورت ناگهانی و خیلی سریع رخ میدهد و در صورتی که به سرعت درمان نشود میتواند منجر به مرگ بیمار شود.
علائم نیش هر حشره ممکن است متفاوت باشد، به علاوه ظاهر زخم آن میتواند پزشک شما را در یافتن درمان درست آن راهنمایی کنید. در بخشهای بعدی ما جای زخم نیش انواع حشرات را به همراه علائم خاص آنها بررسی کردهایم تا راهنمای مناسبی برای شما باشد.
درمان جای زخم نیش حشرات
نحوه درمان نیش حشرات به نوع حشره و میزان وخامت آن بستگی دارد. در ادامه به برخی از روشهای عمومی و کلی برای درمان نیش حشرات پرداختهایم:
- در صورت بودن، بقایای نیش را از پوست خارج کنید: در صورتی که حشرهای که شما را نیش زده است نیش خود را در پوست باقی بگذارد، باید سریعاً بقایای نیش را از پوست خارج کنید تا از پخششدن بیشتر زهر درون پوست جلوگیری شود. میتوانید این کار را به کمک موچین یا یک شیِ صاف انجام دهید.
- تمیز کردن محل گزیدگی: برای کاهش ریسک بروز عفونت، محل گزیدگی را با آب و صابون بشویید.
- استفاده از کمپرس سرد: قرار دادن کمپرس سرد بر روی محل گزیدگی به کاهش درد و التهاب آن کمک میکند.
- استفاده از مسکن: مسکنهایی نظیر ایبوپروفن و استامینوفن که بدون نسخه به فروش میرسد به کاهش درد و تورم جای نیش کمک میکنند. همچنین ممکن است پزشک برای کاهش علائم آلرژیک برای شما داروی آنتیهیستامین تجویز نماید.
- استفاده از داروهای موضعی: استفاده از کرمها و پمادهای حاوی آنتیهیستامین یا هیدروکورتیزون به کاهش خارش و التهاب کمک میکند. استفاده از پماد کالامین نیز میتواند در کاهش التهابات پوستی مؤثر باشد.
- بررسی علائم عفونت: مراقب علائم عفونت مانند افزایش درد، تورم، قرمزی، گرما و خروج چرک باشید و در صورت ابتلا به هر یک از این علائم سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.
با این حال باید بدانید که نیش هر حشره با حشره دیگر متفاوت میباشد و به همین دلیل در صورتی که بعد از گزیدگی احساس ناخوشی کردید باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
پانسمان زخم نیش حشرات
نیش حشرات به طور معمول به پانسمان نیازی ندارند مگر این که بزرگ و یا عمیق باشند. با این حال در ادامه به برخی از روشهای مناسب پانسمانکردن جای نیش حشرات اشاره نمودهایم:
- محل گزیدگی را با آب و صابون شسته و سپس به کمک دستمال تمیز آن را خشک نمایید.
- برای کاهش احتمال بروز عفونت بر روی جای نیش محلول یا لوسیونهای ضدعفونیکننده بمالید. برای این کار میتوانید از محصولاتی مانند نئوسپورین یا باسیتراسین استفاده کنید.
- یک بانداژ یا گاز استریل با اندازه متناسب با جای گزیدگی انتخاب نمایید. مطمئن شوید که بانداژ به طور کامل محل نیش و اطراف آن را پوشانده باشد.
- پانسمان را بر روی زخم قرار داده و مطمئن شوید که کاملاً به پوست بچسبد. در صورتی که از بانداژ استفاده میکنید آن را به طور کامل دور محل آسیبدیده بپیچید تا در جای خود ثابت شود.
- پانسمان را بهصورت مرتب و حداقل یکبار در روز و در صورت خیس یا آلودهشدن بهدفعات بیشتر تعویض کنید.
باید بدانید که همهٔ گزیدگیها به پانسمان نیازی ندارند و در برخی موارد بهتر است برای تسریع روند بهبودی روی زخم را باز بگذارید. در صورتی که زخم دردناک، متورم و ملتهب بود و یا علائم عفونت داشت سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
جای نیش انواع حشرات
در ادامه تصاویر برخی از رایجترین جای گزیدگی توسط حشرات آورده شده است. شناختن و دانستن این که چه حشرهای شما را نیش زده است بسیار مهم است و به پزشک کمک میکند تا پادزهر و روش درمان را سریعتر پیدا کند.
کنه
بهترین روش برای تشخیص گزش کنه پیداکردن یکی از حشرات باقیماندهای است که به پوست ما چسبیدهاند. این حشره میتواند برای 3 تا 6 روز به پوست متصل شده و از خون شما تغذیه کند. در برخی موارد نیش کنه از خود لکه قرمزی بهاندازه یک سکه بهجای میگذارد. این حشره بیشتر قسمتهای گرم بدن مانند خط رویش مو، زیر بغل، پشت زانو و کشاله ران را نیش میزند.
نیش کنه در ابتدا بدون درد است و فقط باعث خارش میشود؛ اما علائم جدی و خطرناک آن چند روز تا چند هفته بعد از نیشزدگی پدیدار خواهند شد. بروز دانههای خال مانند نشاندهنده بیماری لایم میباشد. از دیگر بیماریهای ناشی از نیش کنه میتوان به ارلیشیوز، آناپلاسموز و تولارمی اشاره کرد. با این حال ریسک ابتلا به هر یک از این بیماریها به نوع و گونه کنه بستگی دارد.
عنکبوت
در صورتی که دو جای نیش سوراخ مانند بر روی پوست خود مشاهده کردید بهاحتمال زیاد توسط عنکبوت گزیده شدهاید. قرمزی و تورم در محل گزیدگی نیز از دیگر علائم رایج نیش عنکبوت میباشد.
نیشزدگی عنکبوتهای بیخطر به طور معمول با خارش و دردی خفیف (مانند نیش زنبور) همراه است؛ اما باید مراقب نیش عنکبوت گوشهنشین قهوهای و بیوه سیاه بود. نیش عنکبوت قهوهای باعث بهوجودآمدن ضایعات نکروزی شده و نیش بیوه سیاه میتواند باعث اسپاسم عضلانی، رعشه و حالت تهوع شود. در صورت گزیدگی توسط هر یک از این دو عنکبوت سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
عنکبوت گوشه نشین قهوهای
عنکبوت گوشهنشین قهوهای حدود یک اینچ طول میباشد و بر روی پشت آن یک علامت شبیه به ویولن قرار دارد. این حشره به طور معمول در آبوهوای گرم و خشک یافت میشود و ترجیح میدهد تا در مناطق تاریک مانند زیر زمین، داخل کمد و اتاق زیر شیروانی بماند. این عنکبوت معمولاً تهاجمی نیست؛ اما در صورت گیر افتادن یا قرار گرفتن بر روی پوست حمله خواهد کرد. نیش این حشره در ابتدا بدون درد بوده؛ اما پوست بلافاصله قرمز میشود، سپس سفید شده و تاولی قرمز، بزرگ و دردناک بر روی آن پدید میآید. سم عنکبوت گوشهنشین قهوهای باعث آسیبدیدگی بافت در اطراف محل نیشزدگی خواهد شد.
احساس درد و خارش بعد از نیشزدن طبیعی میباشد و به طور معمول 2 تا 8 ساعت بعد از این که عنکبوت سم خود را تزریق کرد رخ میدهد. از عوارض نادر نیش این حشره میتوان به تب، بدندرد، حالت تهوع، استفراغ، کمخونی همولیتیک، رابدومیولیز و نارسایی کلیه اشاره کرد. در صورتی که گمان میکنید توسط عنکبوت قهوهای گوشهنشین نیش زده شدهاید سریعاً به بیمارستان مراجعه نمایید. در صورت امکان و برای تشخیص بهتر عنکبوت را با خود به بیمارستان ببرید.
پشه
نیش پشه باعث بهوجودآمدن یک برآمدگی پفکرده، دایره شکل و قرمز بر روی پوست میشود. این حشره معمولاً نواحی اطراف رویش مو، مچ پا، گردن و پشت زانو را نیش میزند و ترجیح میدهد تنها باشد.
همانطور که بهاحتمال زیاد میدانید نیش پشه در ابتدا بدون درد است؛ اما بعداً بهشدت دچار خارش میشود. برخی از افراد به سندرم اسکیتر مبتلا هستند که باعث میشود نیش پشه به جوشهایی متورم و دردناک تبدیل شود. نیش پشه نیز میتواند باعث بروز بیماریهایی نظیر نیل غربی و زیکا گردد به همین دلیل بهتر است بعد از گزیدگی مراقب علائمی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا باشید.
ساس
جای نیش ساس که به طور معمول با پشه اشتباه گرفته میشود ظاهری برآمده، کوچک و قرمز دارد و معمولاً بهصورت خطی یا خوشهای میباشد. قسمت مرکزی این برآمدگی قرمزتر از دیگر نواحی آن است. ساس معمولاً نواحی از پوست که در هنگام خواب با رختخواب برخورد دارد نیش میزند؛ مانند بازوها، گردن و قسمت میانی بدن. با یک بررسی دقیق میتوانید این حشره یا مدفوع آن را در تشک خود به خصوص در گوشهها و قسمتهای انتهایی آن پیدا کنید.
نیش ساس دردناک نیست اما میتواند بهشدت ورمکرده و دچار خارش شود. این حشره مانند کنه باعث بیماری نمیشود؛ اما ازبینبردن آنها مشکل است و تا زمانی که به طور کامل از بین نرود به نیشزدن شما ادامه خواهد داد.
شپش سر
شپش سر یکی دیگر از حشراتی است که باعث بهوجودآمدن لکههای قرمزرنگ ساییده شده بر روی پوست سر و بافت اطراف آن میشود. اگرچه جای نیش این حشره کوچک میباشد؛ اما واکنش بدن به آن باعث بزرگتر شدنش میگردد. نیش شپش بهگونهای است که در ابتدا حتی متوجه آن نیز نخواهید شد. حتی ممکن است نیش اولیه این حشره شامل تخم شپش باشد.
نیش شپش باعث خارش شده و حتی ممکن است راهرفتن و تکانخوردن این حشره را درون موهای خود احساس کنید. به همین دلیل خوابیدن در این وضعیت بهشدت دشوار خواهد شد. همچنین به دلیل خاراندن سر، پوست کف سر ممکن است زخم گردد. تنها راه رفع این مشکل این است که هرچه زودتر شپشها را نابود کنید.
کک
همانند نیش ساس و شپش، جای گزیدگیهای کک نیز به شکل ردیف یا خوشهای از برآمدگیهای قرمز میباشد. این برآمدگیها بسیار کوچک میباشند و یک هاله قرمز اطراف آنها را فراگرفته است. کک بیشتر اطراف مچ پا و نواحی گرم بدن مانند پشت زانو، زیربغل و کشاله ران را نیش میزند؛ اما در حقیقت زندگی در بدن حیوان خانگیتان را به شما ترجیح میدهد.
نیش کک بهشدت دچار خارش میشود و حتی ممکن است دردناک نیز باشد. خاراندن جای نیش این حشره باعث تشدید این عوارض شده و ممکن است باعث بروز عفونت نیز شود.
مگس
نیش برخی از گونههای مگسها مانند مگس گوزن، اسب، اسطبل و مگس سیاه باعث بروز مشکلاتی در افراد خواهد شد. علائم نیس این حشره نسبت به گونهٔ آن و واکنش فرد متفاوت میباشد؛ اما به طور معمول باعث ایجاد برآمدگی و قرمزشدن پوست میشود. نیش مگس سیاه ممکن است باعث ورم نیز شود. (عکس بالا مربوط بهجای نیش مگس اسب میباشد.)
در اغلب اوقات جای نیش مگس دچار درد خواهد شد. بعد از برطرفشدن درد، برخی دچار خارش میشوند؛ اما به طور معمول نیش مگس بیخطر است. در موارد نادر ممکن است مگس گوزن بیماری باکتریایی تولارمی را به انسان منتقل کند که باعث بهوجودآمدن زخمهایی دردناک خواهد شد و بعد از نیش مگس سیاه فرد دچار علائمی شبیه به آنفلوانزا شود که به تب مگس سیاه میگویند.
شن مگس
ظاهر جای نیش شن مگس، آن را از دیگرگونههای مگسها جدا میکند. جای نیش این حشره بهصورت تاولها یا برآمدگیهای قرمز تکی یا در اغلب موارد متعدد میباشد.
نیش شن مگس دردناک بوده و ممکن در برخی موارد دچار خارش نیز شود. در برخی از قسمتهای جهان مانند مناطق گرمسیری و استوایی، نیمه استوایی و جنوب اروپا شن مگس باعث انتقال بیماری لیشمانیوز جلدی به انسانی شود. این عارضه که نوعی عفونت انگلی است باعث بهوجودآمدن زخمهای پوستی خواهد شد.
کنه قرمز
کنه قرمز که به کنه تارعنکبوتی نیز معروف است، نوعی کنه بسیار ریز و قرمزرنگ میباشد که به طور معمول نمیتوان آن را با چشم غیر مصلح تشخیص داد. جای نیش این حشره بهصورت لکههای صاف قرمزرنگ یا برآمده میباشد و حتی در برخی موارد ممکن است باعث ایجاد تاول و یا جوشهای چرکی شود. کنه قرمز معمولاً مچ پا، مچ دست، کشاله ران و کمر را نیش میزند.
بر خلاف باورهای عامه، کنه قرمز درونپوست نفوذ نکرده و خون شما را نمیمکد، اما این چیزی از میزان خارش آن کم نمیکند. در موارد شدید علائم نیش این حشره تا 2 هفته باقی خواهد ماند.
مورچه
برخی از مورچهها ممکن است شما را گاز گرفته و یا نیش بزنند. در صورتی که توسط مورچهای گاز گرفته شدید بهاحتمال زیاد از نوع مورچههای آتشین بوده است. مورچههای آتشین در حقیقت شما را گاز میگیرند تا به بدن شما متصل شده و سپس شما را نیش بزنند. جای نیش این حشره به شکل جوشهای چرکی میباشد. با این حال برخی از افراد هیچ واکنشی به نیش این حشره نشان نمیدهند.
نیش مورچه آتشین به دلیل قدرت سم آن بهشدت دردناک میباشد و به دلیل این که این حشره بعد از نیشزدن، نیش خود را حفظ میکند میتواند دوباره به شما حمله کند. التهاب و درد ناشی از گزیدگی برای روزها و حتی هفتهها باقی خواهد ماند و در برخی موارد حتی باید به پزشک مراجعه کرد.
زنبور
نیش زنبور میتواند بسیار دردناک باشد، اما اغلب افرادی که به نیش این حشره حساسیت ندارند به سرعت و بدون بروز هیچ مشکلی بهبود مییابند. به طور معمول نیش زنبور باعث بروز دردی شدید و ناگهانی، قرمزی، تورم و خارش پوست در محل گزیدگی میشود. بعدازاین یکدانه قرمز بر روی پوست ایجاد خواهد شد که در مرکز آن، درست در جایی که نیش فرورفته است یک حفره سفید رنگ وجود دارد. معمولاً درد و تورم پوست چند ساعت بعد از گزیدگی کاهش پیدا میکند.
واکنشهای شدیدتر به نیش زنبور که نشاندهنده وجود حساسیت به نیش این حشره است شامل قرمزی و تورم شدید پوست میشود که در طی 2 تا 3 روز افزایش مییابد و همچنین حالت تهوع و استفراغ میشود. در بیشتر موارد این عوارض خودبهخود و در طی یک هفته برطرف خواهند شد. در صورتی که بعد از گزیدگی توسط زنبور علائم شدیدتری داشتید باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
زنبور عسل
اثر نیش زنبور عسل در هر فرد متفاوت میباشد. این حشره در برخی افراد فقط یک نقطه بسیار کوچک قرمز بهجای میگذارد درحالیکه برخی دیگر ممکن است دچار تاولهای قرمز و بزرگتری شوند. همچنین ممکن است در مرکز تاول و در قسمتی که نیش فرورفته است یک حفره کوچک سفید رنگ به وجود آید. در مورد زنبورهای عسل، قسمت خاردار نیش درونپوست باقی میماند و تا زمان خارجکردن آن همچنان به پخشکردن سم ادامه میدهد.
نیش زنبور عسل باعث درد کمی میشود که ظرف چند ساعت برطرف خواهد شد. نیش تمامی حشرات ممکن است باعث واکنشهای آلرژیک خطرناکی شود و نیش زنبور عسل نیز از این قاعده مستثنی نمیباشد. به همین دلیل بهتر است بعد از گزیدگی علائم خود را بررسی کرده و در صورت مشاهده علائم شوک آنافیلاکسی مانند تعریق، تنگی نفس و قفسه سینه و احساس فشار بر روی قفسه سینه سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.
زنبور سرخ آسیایی
نیش این حشره یکچهارم اینچ طول دارد و بهاندازهای محکم هست که از لباس محافظ پرورشدهندگان زنبور عبور کند. سم زنبور سرخ آسیایی قویتر از زنبورهای عادی و زنبور عسل بوده و برای افرادی که به آن آلرژی دارند بسیار خطرناک و حتی کشنده میباشد. در صورت مشاهده زنبور سرخ آسیایی بهآرامی از آن دور شوید و در صورتی که دچار گزیدگی شدید بلافاصله بر روی آن یخ بگذارید.
زنبور زرد
همانند زنبورهای ساده و زنبور عسل، زمانی که زنبور زرد شما را نیش بزند، پوست را سوراخ کرده و سم خود را از این طریق وارد بدن میکنند که باعث بروز دردی شدید خواهد شد. همچنین بعد از گزیدگی ممکن است پوست تا چند ساعت متورم و قرمز شود. احساس خستگی، خارش و گرما نیز از دیگر عوارض رایج نیش این حشره میباشند.
با این حال برخی از دیگر عوارض نیش زنبور زرد آسیایی به مداخله سریع پزشکی نیاز دارد از جمله: سرفه و خسخس سینه، تنگی نفس و مشکل در بلع، احساس تنگی در گلو، تغییر پوست مانند کهیر زدن، احساس گیجی و ضعف، از هوش رفتن، حالت تهوع و استفراغ. این علائم همه نشاندهنده آلرژی شدید و یا آنافیلاکسی میباشند. در صورتی که شما یا یکی از اطرافیانتان دچار این علائم شد سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.
گال
گال نوعی عفونت پوستی است که توسط نوعی مایت به وجود میآید. در صورت درماننشدن مایت میتواند تا چندین ماه درونپوست زندگی کند. این حشره بر روی سطح پوست تولیدمثل کرده و سپس برای تخمریزی به درون آن فرومیرود. این پروسه باعث بهوجودآمدن دانهها و زخمهای قرمزرنگی میشود که بهشدت میخارند.
علائم این عارضه 2 تا 5 هفته بعد از تماس اولیه با گال بروز پیدا میکنند. در صورتی که قبلاً نیز به گال مبتلا شدهاید، علائم آن سریعتر از قبل رشد میکنند. علائم رایج گال شامل دانه های پوستی و خارشی میشود که در طول شب تشدید میگردد. خاراندن این دانهها باعث میشود تا پوست زخم شده و عفونی گردد. در صورت بروز این مسئله باید به پزشک مراجعه نمایید چرا که برای درمان عفونت پوست به آنتیبیوتیک نیاز است.
عقرب
نیش عقرب باعث بهوجودآمدن طیف مختلفی از عوارض میشود که به نوع و گونه عقرب و همچنین واکنش بدن فرد به آن بستگی دارد. برخی از رایجترین علائم نیش عقرب به شرح زیر میباشد:
- درد و تورم در محل گزیدگی
- بیحسی یا سوزنسوزنشدن ناحیه آسیبدیده
- اسپاسم و گرفتگی عضلانی
- تعریق و بیقراری
- سختی در تنفس و بلع
- افزایش ضربان قلب یا فشار خون
- تاری دید یا دیگر مشکلات بینایی
- صرع یا تشنج
در صورتی که توسط عقرب نیش زده شدید باید سریعاً به بیمارستان مراجعه نمایید به خصوص اگر هر یک از علائم شدیدی که در بالا ذکر شد را داشته باشید.
درمان عقرب گزیدگی به گونه عقرب و شدت عوارض بستگی دارد. علائم خفیفتر را میتوان به کمک داروهای مسکن و درمان حمایتی درمان نمود؛ اما برای علائم شدیدتر به پادزهر نیاز است.
جلوگیری از گزیده شدن توسط حشرات
با انجام برخی موارد احتیاطی ساده میتوانید ریسک گزیده شدن توسط حشرات را به حداقل برسانید.
برای مثال:
- در صورت دیدن زنبور عسل، زنبور سرخ آسیایی یا… بهآرامی دور شوید. لازم نیست برای دور کردن آن دستهای خود را تکان دهید.
- قسمتهای برهنه پوست را با لباس آستین بلند و شلوار بپوشانید.
- در بیرون از خانه از کفش استفاده کنید.
- بر روی قسمتهای برهنه پوست از پمادهای ضد حشره بمالید. پمادهای حاوی 50% دیت مؤثرتر از انواع دیگر آن هستند.
- از مصرف صابون، شامپو و دئودورانتهایی که بوی بسیار قوی دارند پرهیز کنید. این محصولات توجه حشرات را به خود جلب میکنند.
- در اطراف گیاهان دارای گل، کمپوست، زبالهها، آب راکد و مراکزی که در فضای باز غذا سرو میکنند مراقب باشید.
در صورتی که قصد سفر به کشورهایی را دارید که ریسک ابتلا به برخی از بیماریها در آن جا بالا میباشد باید بیشازپیش موارد احتیاطی را جدی بگیرید. برای مثال ممکن است به شما توصیه شود برای جلوگیری از ابتلا به مالاریا از قرضها و آمپولهای ضد مالاریا استفاده کنید.
سؤالات متداول
چگونه متوجه شویم که نیش حشره خطرناک است؟
یک ناحیه بزرگ (حدود 10 سانتیمتر یا بیشتر) از پوست قرمز و متورم شود. داشتن علائم عفونت زخم مانند خارج شدن چرک از زخم و دردناک و قرمز شدن آن. داشتن علائم عفونت شدیدتر مانند تب، ورم کردن غدد لنفاوی و علائم شبیه به آنفولانزا.
جای زخم نیش حشرات بعد از چند روز بهبود پیدا میکنند؟
اکثر جای گزیدگی و نیش حشرات خود به خود و بعد از چند روز بهبود پیدا میکنند.
قسمت گزیده شده را به خوبی چک نمایید و مراقب علائم بروز عفونت باشید. در صورت تشدید علائم و بهبود نیافتن آن ظرف چند هفته به دکتر مراجعه کنید.
فرق گزش حشرات با نیش حشرات چیست؟
گزش زمانی رخ میدهد که حشره مانند مورچه، پشه یا ساس به کمک دهان پوست فرد را سوراخ کرده تا از خون وی تغذیه کند. گزش حشرات به طور معمول دچار خارش میشود. نیشزدن زمانی رخ میدهد که حشره نیش خود را درونپوست فرد فروکرده و از این طریق زهر را وارد بدن وی میکند.
چه مواردی بهبود نیش حشرات را تسریع میکند؟
- یخ
- آنتیهیستامینها
- هیدروکورتیزون
- حرارت متمرکز
- آلو ورا
- عسل
اثر گزش پشه چقدر طول میکشد؟
به طور معمول گزش پشه ظرف 3 تا 10 روز برطرف میشود.
درمان خانگی مناسب برای نیش حشرات چیست؟
ثابت شده است که پوست موز به کاهش خارش و تورم گزش پشه کمک میکند. لایه بیرونی پوست موز دارای خواص آنتیباکتریال است و سرشار از ویتامین C میباشد که نوعی آنتیهیستامین فوقالعاده برای درمان گزش حشرات محسوب میشود.
آیا خمیردندان برای درمان گزش حشرات مناسب میباشد؟
قرار دادن مقدار کمی خمیر دندان بر روی جای گزش مانند یک داروی قابض عمل کرده و زهر را از درون زخم بیرون میکشد. منتول موجود در خمیردندان مانند یخ عمل کرده و باعث خنکشدن عصبها میشود و درد را کاهش میدهد.