فرو رفتن ناخن در گوشت عارضه شایعی است که به فرو رفتن گوشه یا کنار ناخن انگشت پا در گوشت نرم گفته میشود. فرو رفتن ناخن در گوشت با درد، ملتهب شدن پوست، ورم و گاهی عفونت همراه است. مشکل فرو رفتن ناخن در گوشت معمولاً برای انگشت شست پا اتفاق میافتد. مشکل فرو رفتن ناخن در گوشت را غالباً میتوانید خودتان در خانه درمان کنید. اگر درد شدید باشد یا گسترش پیدا کند، پزشک وضعیتتان را بررسی میکند و کشیدن جزئی یا کامل ناخن را توصیه میکند.
اگر به دیابت یا بیماری دیگری مبتلا باشید که جریان خون را در پاها ضعیف کرده باشد، بیشتر در معرض خطر فرو رفتن ناخن انگشتان پا در گوشت خواهید بود.
فرو رفتن ناخن در گوشت با چه علائمی همراه است؟
ناحیه دور ناخن در اثر فرو رفتن ناخن در انگشت دچار عوارض زیر میشود:
- دردناک یا حساس به لمس
- سرخ
- متورم
- سخت شدن پوست دور ناخن
اگر ناحیه دور ناخن عفونت کند، مایع یا چرک از آن ترشح میکند و علائم به تدریج در عوض بهتر شدن، بدتر میشود.
اگر انگشت در اثر فرو رفتن ناخن در گوشت عفونت کند، علائم دیگری به شرح زیر بروز مییابد:
- سرخ شدن
- ترشح چرک از انگشت
- خونریزی
- درد
- احساس لرز یا داغ شدن و گر گرفتن
علت فرو رفتن ناخن در گوشت
فرو رفتن ناخن در گوشت دلایل بسیاری دارد. بعضی از این دلایل مادرزادی هستند؛ گاهی ناخن برای انگشت بیش از حد بزرگ است. آسیبدیدگیهایی مانند کوبیده یا لگد شدن انگشت نیز ممکن است علت فرو رفتن ناخن در گوشت باشد. البته شایعترین علت فرو رفتن ناخن در گوشت پوشیدن کفش تنگ یا کوتاه کردن ناخن به روش نامناسب است.
چه افرادی بیشتر فرو رفتن ناخن در گوشت را تجربه میکنند؟
عاملهای زیر خطر فرو رفتن ناخن در گوشت را افزایش میدهد:
- نوجوان بودن: پاها در دوران نوجوانی بیشتر عرق میکند، در نتیجه ناخن و پوست نرم میشود.
- کاهش توانایی برای مراقبت کردن از ناخنها
- ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت که جریان خون را ضعیف میکند.
درمان خانگی فرو رفتن ناخن در گوشت
فرو رفتن ناخن در انگشت را باید به محض تشخیص دادن درمان کنید. اگر فرو رفتن ناخن در گوشت در مرحله اولیه و پیش از شروع عفونت تشخیص داده شود، به کمک درمان خانگی میتوان از لزوم انجام درمانهای دیگر جلوگیری کرد. درمان خانگی فرو رفتن ناخن در گوشت به شکل زیر انجام میشود:
- پا را در طول روز 3 الی 4 بار در آب گرم بگذارید.
- پا را در بقیه ساعات روز خشک نگه دارید.
- کفش راحتی بپوشید که کاملاً اندازه باشد و فضای کافی برای پنجه داشته باشد. بهتر است تا زمان برطرف شدن مشکل صندل بپوشید.
ممکن است لازم باشد لبه ناخن فرو رفته را از بستر زیرین آن کمی با احتیاط بلند کنید و کمی پنبه یا نخ دندان مومدار بین ناخن و پوست بگذارید. پنبه یا نخ دندان را هر روز عوض کنید.
چه زمانی برای فرو رفتن ناخن در گوشت به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائم ظرف چند روز بهبود نیافت یا ظاهر ناخن بدتر شد، به پزشک مراجعه کنید.
همچنین اگر علاوه بر فرو رفتن ناخن در گوشت، عوارض زیر را داشتید، در اولین فرصت نزد پزشک بروید:
- دیابت
- آسیب عصبی شدید
- گردش خون ضعیف
- عفونت
مشکلات ناشی از عدم درمان فرو رفتن ناخن در گوشت
در صورت ابتلا به دیابت، مشکلات عروقی یا بیحسی انگشتان پا باید از ناخن فرو رفته در انگشت پا به دقت مراقبت کنید و از ایجاد این مشکل پیشگیری کنید. درمان را به تعویق نیندازید. اگر مشکل فرو رفتن ناخن در گوشت برای مدتی طولانی درمان نشود، مشکل شدیدتر میشود و عوارض زیر بروز مییابد:
- عفونت استخوان
- زخم شدن پا
- قانقاریا: قانقاریا فاسد شدن بافت است که به ندرت رخ میدهد.
- از دست دادن عضو
تشخیص عفونت و میزان فرورفتگی ناخن در گوشت
پزشک به احتمال زیاد میتواند فرو رفتن ناخن در گوشت را با معاینه بالینی تشخیص بدهد. اگر انگشت عفونی به نظر برسد، ممکن است لازم باشد از پایتان عکس بگیرید تا مشخص شود که ناخن تا چه حد در عمق پوست فرو رفته است. همچنین رادیوگرافی نشان میدهد که آیا آسیب دیدگی علت فرو رفتن ناخن در گوشت بوده است یا خیر.
درمان قطعی فرو رفتن ناخن در گوشت
اگر درمانهای خانگی برای رفع مشکل فرو رفتن ناخن در گوشت مؤثر نباشد، پزشک روشهای زیر را برای درمان فرو رفتن ناخن در گوشت توصیه میکند:
آنتی بیوتیک
اگر ترشحات، ورم و التهاب شدید وجود داشته باشد، ناخن پا احتمالاً عفونت کرده است و باید توسط پزشک درمان شود. ممکن است لازم باشد آنتیبیوتیکهای خوراکی مانند پلی میکسین و نئومایسین یا کرم استروئید را برای پیشگیری از عفونت مصرف کنید. شاید لازم باشد بخشی از ناخن یا تمام آن کشیده شود. پزشک ایبوپروفن یا استامینوفن برای تسکین درد تجویز میکند.
جراحی
در موارد شدید لازم است که پزشک بخشی از ناخن را طی یک عمل جراحی جدا کند. به این عمل کشیدن ناخن گفته میشود. با انجام شدن این جراحی دیگر لبه ناخن رو به داخل رشد نمیکند و در پوست فرو نمیرود. کشیدن دائمی ناخن برای کودکانی توصیه میشود که مدام با مشکل فرو رفتن ناخن انگشت پا در گوشت و عفونت کردن ناخن روبهرو میشوند.
پزشک داروی بیحسی را برای عمل کشیدن کامل یا جزئی ناخن در انگشت تزریق میکند. سپس بخشی از ناخن یا تمام آن را میبرد. رشد مجدد ناخن چند ماه طول میکشد. اگر با مشکل عود کردن فرو رفتن ناخن در گوشت مواجه باشیم، عمل کشیدن ناخن را میتوان به طور دائمی در کنار استفاده از مواد شیمیایی برای از بین بردن ریشه ناخن انجام داد.
راههای پیشگیری از فرو رفتن ناخن در گوشت
رعایت توصیههای زیر از فرو رفتن ناخن در گوشت پیشگیری میکند:
- کفش اندازه بپوشید.
- پاها را تمیز و خشک نگه دارید.
- ناخنها را به روش مناسب کوتاه کنید: پاها را قبل از کوتاه کردن ناخنها کمی در آب گرم بگذارید و ناخنها را صاف کوتاه کنید، گوشههای ناخن را گرد نکنید یا ناخنها را بیش از حد کوتاه نکنید.
بیماران مبتلا به دیابت یا مشکلات مداوم پا باید برای معاینات دورهای و مراقبت از ناخنها به طور منظم به متخصص پاپزشکی یا پودیاتریست مراجعه کنند.
پرسشهای پرتکرار
ناخن فرو رفته در انگشت پا خود به خود درمان میشود؟
فرو رفتن جزئی ناخن در گوشت خود به خود و در پی بلند شدن ناخن درمان میشود. اما اگر فرو رفتن ناخن در گوشت شدید یا با عفونت همراه باشد، باید برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
چقدر طول میکشد تا فرو رفتن ناخن در گوشت درمان شود؟
چرک با بهرهگیری از درمان مناسب باید ظرف 48 ساعت برطرف شود. انتظار میرود درد نیز ظرف یک هفته آرام شود. دور انگشت باید در مدت دو هفته التیام پیدا کند.
چرا ناخن انگشت شست پایم مدام در گوشت فرو میرود؟
فرو رفتن مکرر ناخن در گوشت میتواند ارثی یا نتیجه پوشیدن کفش نامناسب باشد.
باید صبر کنم تا ناخن فرو رفته در گوشت بلند شود؟
خیر، بهتر است ناخن فرو رفته در گوشت را در هر چه سریعتر درمان کنید. بلند شدن چنین ناخنی درد را بیشتر میکند.
چه عاملهایی مشکل فرو رفتن ناخن در گوشت را تشدید میکند؟
فرو رفتن ناخن در گوشت غالباً با تحت فشار قرار گرفتن نوک انگشت شروع میشود و التهاب و درد در پی بلند شدن ناخن شروع میشود. فشار ناشی از پوشیدن کفش یا جوراب این عارضه را تشدید میکند.