کلینیک درمان زخم آسا

بهترین روش‌های درمان عرق سوز شدن

بهترین روش‌های درمان عرق سوز شدن

عرق سوز شدن مشکلی رایج است و می‌تواند آزاردهنده باشد. نام پزشکی عرق سوز شدن میلیاریا است. این اتفاق زمانی روی می‌دهد که عرق به خاطر انسداد غدد تعرق در لایه‌های عمیق‌تر پوست گیر کند. التهاب، قرمزی و ضایعات شبیه به تاول می‌توانند نتایج این امر باشند.

گاهی عفونت نیز می‌تواند ایجاد شود. افرادی که اضافه وزن دارند یا مبتلا به چاقی مفرط هستند و افرادی که به راحتی عرق می‌کنند به احتمال زیاد عرق سوز شدن را نیز دارند. نوزادان و کودکان نیز مستعدتر هستند، زیرا غدد عرقی آنها هنوز در حال رشد می‌باشند.

عرق سوزی

عرق سوز شدن مضر نیست، ولی خارش پوستی به همراه دارد. باعث ایجاد لکه‌های ریز قرمز در مکانی که عرق جمع می‌شود، مثلا زیر بغل، کمر، زیر سینه‌ها، قفسه سینه، کشاله ران، تاخوردگی آرنج و پشت زانو و کمر می‌شود. زمانی روی‌ می‌دهد که بدن بیش از حد طبیعی عرق کند که در طی تابستان یا در آب و هوای گرم رایج‌تر است.

انواع عرق سوز شدن

انواع عرق سوز شدن می‌تواند در شدت و ظاهر خود متفاوت باشند.

عرق سوزی کریستالی یا کریستالینا

عرق سوزی کریستالی یا کریستالینا

این مورد مرسوم‌ترین و خفیف‌ترین نوع عرق سوختگی است. اگر مبتلا به میلیاریا کریستالینا هستید، متوجه برجستگی‌های سفید یا شفاف کوچک که با مایعی در سطح پوست پر شده است، خواهید شد. این برجستگی‌ها حباب‌های عرق هستند که اغلب می‌ترکند.

برخلاف باور عموم، این نوع عرق سوختگی خارش ندارد و نباید دردناک باشد. میلیاریا کریستالینا در نوزادان بیش از بزرگسالان مرسوم است.

عرق سوزی خاردار یا روبرا

عرق سوزی خاردار یا روبرا

این نوع عرق سوزی یا عرق سوز، در بزرگسالان بیشتر از کودکان و نوزادان وجود دارد. میلیاریا روبرا به علت ایجاد آزردگی بیشتر نسبت به میلیاریا کریستالینا شناخته می‌شود، زیرا در عمق بیشتری در لایه‌های بیرونی پوست ایجاد می‌شود.

میلیاریا روبرا در شرایط گرم و مرطوب روی می‌دهد و ممکن است باعث ایجاد موارد زیر شوند:

  • حس خارش و زبری
  • برجستگی‌های قرمز روی پوست
  • عدم تعرق در ناحیه آسیب دیده
  • ورم و درد پوستی، به علاوه اینکه بدن نمی‌تواند تعرق را از سطح پوست انجام دهد.

برجستگی‌هایی که به خاطر میلیاریا روبرا ایجاد می‌شوند، گاهی ممکن است پیشروی کرده و با چرک پر شوند. زمانی که این اتفاق بیوفتد، پزشکان این بیماری را میلیاریا پوستولوزا می‌نامند.

عرق سوزی عمیق یا پروفوندا

عرق سوزی عمیق یا پروفوندا

میلیاریا پروفوندا نایاب‌ترین نوع عرق سوختگی است. اغلب می‌تواند عود کند و مزمن یا طولانی مدت گردد. این نوع عرق سوختگی در درمیس ایجاد می‌شود که لایه عمیق‌تر پوست است. میلیاریا پروفوندا معمولا در بزرگسالان بعد از یک دوره فعالیت جسمانی که منجر به تولید عرق می‌شود، ایجاد می‌گردد.

اگر مبتلا به میلیاریا پروفوندا هستید، متوجه برجستگی‌های گوشتی رنگ، سفت و بزرگی خواهید شد. زیرا عرق سوزی از خروج عرق از پوست جلوگیری می‌کند و ممکن است منجر به تهوع یا سرگیجه گردد.

علائم عرق سوزی

علائم عرق سوزی

نشانه‌های عرق سوز شدن بر اساس نوع آن متفاوت است. با این حال، علائم و نشانه‌های آن معمولا به صورت زیر هستند:

  • لکه‌های ریز قرمز یا تاول‌های شفاف. در نوزادان، اغلب در تاخوردگی‌های پوست، در صورت یا در ناحیه بسته شدن پوشک به وجود می‌آیند.
  • خارش آزاردهنده و حس زبری
  • قرمزی و ورم خفیف در ناحیه آسیب دیده

علائم عرق سوز شدن 2 تا 3 روز ماندگار هستند.

ناحیه‌هایی که معمولا عرق سوز می‌شوند

عرق سوز شدن معمولا در بخشی از بدن که با لباس پوشیده شده روی می‌دهد:

  • کمر
  • شکم
  • ناحیه تناسلی
  • گردن
  • بالای قفسه سینه
  • کشاله ران
  • زیر بغل

علت عرق سوزی

علت عرق سوزی

عرق‌سوزی زمانی روی می‌دهد که مجرایی که از غده‌عرق به سطح پوست می‌رسد مسدود و متورم گردد. سپس دهانه مجرای عرق در سطح پوست (منفذ عرق) را مسدود می‌کند. به جای تبخیر عرق، عرق زیر پوست حبس می‌شود و باعث ایجاد آزردگی و برجستگی بر روی پوست می‌گردد.

چه کسانی بیش‌تر در معرض عرق سوزی قرار دارند؟

عرق سوز شدن می‌تواند در هر سنی ایجاد گردد. احتمال ایجاد این حالت در نوزادان و نوپایان به خاطر اینکه غدد و مجاری آنها هنوز در حال رشد است بیشتر می‌باشد. معمولا در درون چندین لایه از لباس نیز قرار می‌گیرند. تعرق باعث عرق سوز شدن می‌گردد، بنابراین در افرادی که در آب و هوای مرطوب و گرم زندگی می‌کنند یا ورزشکاران، احتمال بروز این حالت بیشتر است. عرق سوز شدن می‌تواند روی افرادی که استراحت مطلق دارند و در زمانی که لباس بین پوست و سطح دیگری برای مدت طولانی قرار می‌گیرد نیز اثر کند. تب در طی بیماری نیز ممکن است باعث عرق سوز شدن شود.

مراقبت‌های اولیه و درمان‌های خانگی عرق سوز شدن

کار اصلی که باید انجام شود خنک نگه داشتن پوست است تا عرق نکنید و پوستتان تحرک نشود. با این حال، عرق سوز شدن می‌تواند خطرناک هم باشد. بنابراین، بعد از درمان خانگی، سعی کنید به پزشک نیز مراجعه کنید.

به منظور خنک نگه داشتن پوست:

  • لباس خنک گشاد بپوشید.
  • از رو تختی سبک استفاده کنید.
  • دوش آب خنک بگیرید.
  • مقدار زیادی مایعات به منظور جلوگیری از کم آبی بدن بنوشید.

برای رفع خارش یا حس زبری:

  • به مدت 20 دقیقه، چیز سردی، مانند پارچه مرطوب یا بسته یخ (پیچیده شده در حوله) استفاده کنید.
  • به جای خاراندن جوش‌ها به آنها آرام ضربه بزنید.
  • از ژل‌ها یا کرم‌های حمام معطر استفاده نکنید.

چه زمانی برای عرق سوزی به متخصص مراجعه کنیم؟

چه زمانی برای عرق سوزی به متخصص مراجعه کنیم؟

اگر ناحیه عرق سوز شده عفونت کرد، ممکن است نیاز به مصرف آنتی بیوتیک داشته باشید. اگر موارد زیر به وجود آمد، به پزشک مراجعه کنید:

  • تاولی که پر از چرک بود.
  • ناحیه عرق سوز شده قرمز و ورم کرده بود یا حس گرمی داشت.
  • جوش بیش از سه روز ماندگار بود.
  • بیمار حال خوبی نداشت یا تب داشت.
  • گره‌های لنفاوی بیمار ورم کردند.

تشخیص شدت عرق سوزی

عرق سوز شدگی اغلب خطرناک نیست، اما اگر علائم بیش از چند روز ماندگار بودند یا علامتی از عفونت مشاهده شد، به پزشک مراجعه کنید. پزشک بثورات را معاینه می‌کند و احتمالا از درموسکوپی برای بررسی دقیق‌تر استفاده خواهد کرد. در صورت نیاز، ممکن است از پوست تکه برداری کنند یا از فناوری عکسبرداری برای تشخیص دلیل بثورات استفاده کنند.

عوارض مرسوم شامل عفونت باکتریایی می‌شود که باعث ایجاد ورم و پوسچول‌های خارش دار می‌گردد.

توجه کنید که عرق سوز شدن می‌تواند در انواع مختلف بروز کند و پزشک نوع عرق سوز شدن را مشخص می‌کند. بنابراین بهتر است بیشتر در مورد آن‌ها بدانیم.

درمان عرق سوزی

عرق سوز شدن معمولا بدون درمان پزشکی  و در عرض چند روز رفع می‌شود. با این حال، باید آن را جدی بگیرید و در بیمارستان یا کلینیک زخم کمک پزشکی دریافت کنید تا به تسکین خارش و کاهش دمای پوست کمک کنند.

برخی گزینه‌های درمانی که ممکن است با آن‌ها مواجه شوید به صورت زیر هستند:

دارو

دارو

مصرف قرص آنتی هیستامین بدون نسخه (OTC) می‌تواند به تسکین خارش و هر ورمی کمک کند. آنتی هیستامین‌های خوراکی، مانند هیدروکسیزین یا دیفن هیدرامین، می‌توانند به تسکین خارش کمک کنند. برخی از این موارد می‌توانند باعث خواب آلودگی شوند، بنابراین ممکن است بهتر باشد در شب مصرف شوند.

کرم‌های استروئیدی

کرم‌های استروئیدی

پماد هیدروکورتیوزن، نوعی کورتیکواستروئید است که ممکن است به تسکین علائم عرق سوز شدن کمک کند. به صورت بدون نسخه در داروخانه‌ها موجود است و به منظور تسکین خارش می‌توانید یکی یا دو بار در روز از آن استفاده کنید. هرچند می‌توانید از آن برای مدت کوتاهی برای پوست نوزادان استفاده کنید، اما زیر پوشک آنها استفاده نشود. این امر می‌تواند باعث آزردگی بیشتر پوست گردد.

تزریق پی آر پی (PRP)

تزریق پی آر پی (PRP)

پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) در درمان بسیاری از مشکلات پوستی استفاده می‌شود. با رهاسازی عوامل زیستی مانند فاکتورهای رشد از پلاکت‌ها کار می‌کنند و باعث ایجاد جریان ترمیم زخم می‌شود که شامل التهاب و بازسازی بافت شده و سلامت پوست را ارتقا می‌دهد. تحقیقات نشان می‌دهند که بیماران به طور موفقیت آمیزی علائم عرق سوز شدن پوست را با PRP کنترل کرده‌اند.

پیشگیری از عرق سوزی

یکی از موارد اصلی که برای درمان یا پیشگیری از عرق سوز شدن می‌توانید انجام دهید خنک نگه داشتن پوست است. به این ترتیب عرق نمی‌کنید یا جوش‌ها تحریک نمی‌شوند.

کارهایی که می‌توانید انجام دهید تا پوست خود را خنک نگه دارید عبارتند از:

  • پوشیدن لباس‌های نخی گشاد
  • استفاده از رو تختی سبک
  • گرفتن دوش آب خنک
  • نوشیدن مقدار زیادی مایعات به منظور جلوگیری از کم آبی بدن

سوالات پرتکرار

عرق سوز شدن چه مدت باقی می‌ماند؟

معمولا حدود 2 تا 3 روز ماندگار است. اگر بعد از 3 تا 4 روز مشکل برطرف نشد یا بدتر گردید، با پزشک تماس بگیرید.

آیا عرق سوز شدن پخش می‌شود؟

بله. احتمال پخش شدن عرق سوز شدگی به دیگر بخش‌های بدن وجود دارد. این امر به خاطر بسته شدن مسیرهای تعرق روی می‌دهد. جوش‌ها به احتمال زیاد به دیگر بخش‌های بدن که لباس به پوست می‌چسبد منتشر می‌شوند. این امر وقتی عرق می‌کنید بیشتر محتمل می‌گردد. نیازی به نگرانی در مورد سرایت عرق سوز شدن به دیگران نیست، زیرا این مشکل مسری نمی‌باشد.

بهترین پماد برای درمان عرق سوز شدن زیر بغل چیست؟

پماد هیدروکورتیزون بهترین گزینه است. با این حال، توجه کنید که نباید برای کودکان زیر 10 سال یا بانوان باردار استفاده شود. قبل از استفاده از این پماد برای این افراد باید با پزشک مشورت کنید.

در درمان عرق سوز شدگی از چه چیزی نباید استفاده کنم؟

از پودر بچه، پمادها و لوسیون‌های معطر یا لوسیون دارای روغن معدنی یا وازلین استفاده نکنید. زیرا می‌توانند منافذ پوست را مسدود کرده و عرق سوز شدن را بدتر کنند.

آیا استفاده از جوی دو سر به رفع عرق سوز شدن کمک می‌کند؟

جوی دوسر برای کاهش خارش و التهاب موثر است. درمان خانگی مفیدی برای عرق سوز شدن و چندین مشکلات پوستی دیگر می‌باشد. 1 یا 2 پیمانه از جوی دو سر را به مدت 20 دقیقه در آب گرم حمام بخیسانید. مطمئن شوید آب داغ نیست، زیرا می‌تواند پوست را بیشتر تحریک کند.

تفاوت بین عرق سوز شدن و کهیر چیست؟

کهیر با ورم عمیق و برآمدگی در پوست شناخته می‌شود، اما عرق سوز حاوی نقاط قرمز کوچکی در ناحیه آسیب دیده هستند.

آیا عرق سوز شدن شبیه جوش زدن است؟

علائم عرق سوز شدن می‌تواند شبیه جوش باشد. دو نوع مرسوم عرق سوز شدن، میلیاریا کریستالینا و میلیاریا روبرا هستند که می‌توانند بسیار شبه آکنه باشند. در حقیقت عرق سوز شدن شبیه دسته‌ای از برجستگی‌های قرمز رنگ است که شبیه جوش هستند.

آیا آلوورا برای عرق سوز شدگی خوب است؟

آلوورا خواص پزشکی بسیاری دارند و این ژل اثرات ضدالتهابی قوی دارد. ممکن است متوجه شوید استفاده از ژل آلوورا برای عرق سوز شدن می‌تواند به تسکین پوست تحریک شده کمک کند، اما استفاده از آن بدون مشورت پزشک توصیه نمی‌شود.

فهرست مطالب
زنبیل خرید
تماس با کلینیک
×مشاوره در واتساپ