همانطور که اصلاح و اپیلاسیون اثرات جانبی خود را دارد، لیزر موهای زائد نیز در صورت انجام نادرست و غیرحرفهای، شما را در معرض خطر سوختگی قرار میدهد. با این حال، این واقعیت نباید شما را از انجام لیزر موهای زائد منصرف کند. به همین منظور راههایی وجود دارند که میتوانید از بروز این اتفاق ناگوار جلوگیری کنید. از طرف دیگر، اگر قبلاً تجربه سوختگی با لیزر را داشتید، راههایی برای درمان و مدیریت آن وجود دارند. بنابراین این مقاله را تا انتها بخوانید تا متوجه شوید که چرا لیزر موهای زائد میتواند باعث سوختگی شود، چگونه بفهمیم چه زمانی دچار سوختگی شدهایم و چگونه این سوختگی را درمان کنیم.
علائم سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد
در زیر، علائم سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد را آوردهایم:
- تورم شدید در محل سوختگی
- قرمزی پوست در محل سوختگی
- ممکن است کمی تغییر رنگ پوست را تجربه کنید.
- داغی پوست که خنک هم نمیشود.
- سوختگیهای خفیف که پس از چند ساعت فروکش میکند.
- تحریک پوست
- تغییر رنگ پوست
- بثورات پوستی
انواع سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد
ممکن است به هر دلیلی در جلسه لیزر موهای زائد خود، دچار سوختگی درجه یک شوید. این نوع سوختگی خفیف است و علائم آن به راحتی قابل تشخیص است که شامل قرمزی، تورم و درد است. همچنین ممکن است چندین ساعت یا یک روز بعد متوجه شوید که پوست سوخته شده، کنده شده است. سوختگی لیزر موهای زائد درجه یک، سوختگی “سطحی” نیز گفته میشود که معمولاً پس از جلسه لیزر، بر لایه بالایی پوست تأثیر منفی میگذارد. همچنین، درمانهایی که با دستگاههای نور پالس شدید (IPL) انجام میشود، به دلیل طول موج کوتاهتر که سریعتر گرما را ایجاد میکند، خطر سوختگیهای درجه دو و سه را افزایش میدهد. در سوختگی درجه دو، تاول و مقداری ضخیم شدن پوست را تجربه خواهید کرد. سوختگی درجه سه نیز باعث ایجاد ظاهری سفید و چرمی روی پوست میشود.
درمان سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد
اینکه آیا میتوان سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد را در خانه درمان کرد یا نه، بستگی به شدت سوختگی دارد. اگر سوختگی خفیف است، میتوانید آن را در خانه درمان کنید. اکثر سوختگیهای ناشی از لیزر، درجه یک هستند؛ بدین معنا که، لایه بالایی پوست را تحت تاثیر قرار میدهند و عمیق نیستند. به این ترتیب، خفیف بوده و میتوان آن را در خانه درمان کرد. با این حال، اگر سوختگی شدید باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.
محل سوختگی را خنک کنید
اولین کاری که باید انجام دهید این است که راهی برای تسکین درد پیدا کنید. برای این کار میتوانید ناحیه آسیب دیده را با کمپرس سرد خنک کنید. یک دستمال تمیز را در آب سرد آغشته کنید، آب آن را بگیرید و پارچه سرد را حدود ده دقیقه روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید. این فرآیند را چندین بار تکرار کنید. شما همچنین میتوانید از کیسه یخ استفاده کنید، اما یخ را مستقیماً روی پوست آسیب دیده قرار ندهید. کیسه یخ نباید برای مدت طولانی روی ناحیه آسیب دیده بماند. همچنین، به ناحیه آسیب دیده فشار وارد نکنید، زیرا ممکن است درد شما بیشتر شود. به آرامی یک تکه پارچه تمیز و نرم را روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید و اصلاً سعی نکنید آن را دور ناحیه بپیچید.
از داروهای مسکن کمک بگیرید
اگر هر گونه درد مرتبط ناشی از سوختگی دارید، توصیه میکنیم از مسکنهایی مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین) یا ناپروکسن (Aleve) استفاده کنید.
مراقب عفونت باشید
به هیچکس اجازه ندهید که با دست کثیف محل آسیب دیده را لمس کند. زیرا این کار میتواند پوست از قبل سوخته را بیشتر تحریک کند. همچنین به هیچ عنوان تاول ایجاد شده را نترکانید. چرک داخل آن ممکن است باعث پخش عفونت در قسمتی دیگر از بدن شود. نیز ناحیه آسیب دیده را از نور مستقیم خورشید محافظت کنید تا از تحریک بیشتر جلوگیری کرده باشید.
چه دلایلی موجب سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد میشوند؟
لیزر موهای زائد با هدف قرار دادن رنگدانه یا ملانین موجود در فولیکول مو عمل میکند. بنابراین قاعدتاً این روش برای موهای بلوند، سفید یا خاکستری کار نمیکند؛ زیرا ملانین کمتری دارند. همچنین برای موهای قرمز اثربخش نیست، زیرا حاوی نوع متفاوتی از ملانین است. پس از لیزر موهای زائد، پوست معمولاً صورتی رنگ و کمی حساس میشود، اما بروز سوختگی نادر است.
در ادامه، دلایل احتمالی سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد را آوردهایم:
فرآیند نامناسب
لیزر موهای زائد را نمیتوان به اصلاح یا اپیلاسیون تشبیه کرد. این روش باید توسط یک اپراتور آموزش دیده انجام شود. بر اساس تحقیقات انجام شده، سوختگی میتواند در اثر تماس لیزر برای مدت طولانی با پوست و خنک کنندگی ناکافی ایجاد شود. حال اگر این کار توسط یک فرد آماتور یا فاقد صلاحیت و به اشتباه انجام شود، میتواند منجر به سوختگی در ناحیه بیکینی شما شود.
درجه حرارت بالا
فرآیند لیزر باید با دقت انجام شود. سطح گرما باید بر اساس نوع پوست شما تنظیم شود. همچنین تکنسین شما باید بداند که چگونه سطح حرارت دستگاه لیزر را به درستی تنظیم کند تا کار را به خوبی انجام داده و در عین حال از سوختن پوست جلوگیری کند. اگر حرارت خیلی زیاد باشد، پوست شما میتواند گرمای اضافی را جذب کند که خود علت سوختگی ناشی از لیزر است.
تماس طولانی لیزر با پوست
بر اساس تحقیقات انجام شده، سوختگی پوست ناشی از لیزر موهای زائد میتواند ناشی از تماس لیزر برای مدت طولانی با پوست باشد. نوع لیزر نیز ممکن است دلیل این سوختگی باشد، زیرا دستگاههای جدیدتر معمولاً دارای ویژگیهای ایمنی بیشتری برای کاهش سوختگی هستند.
رنگ پوست تیره
افرادی که پوست تیره دارند در مقایسه با افرادی که پوست روشن دارند، بیشتر در معرض خطر سوختگی ناشی از لیزر هستند. لیزر، رنگدانهای در فولیکول مو به نام ملانین را هدف قرار میدهد. جدا از ملانین موجود در مو، پوست تیره دارای سطح بالایی از ملانین است. به این ترتیب، ملانین پوست ممکن است به جای فولیکولهای مو، گرمای زیادی را از دستگاه لیزر جذب کند که این وضعیت منجر به سوختگی پوست خواهد شد.
ژل لیزر
محققان همچنین دریافتهاند که ژل لیزر ممکن است دلیل سوختگی پوست باشد. ژلهای خاصی برای لیزر موهای زائد استفاده میشوند. به عنوان مثال، خانمی به علت تجمع ژل لیزر روی پروب، دچار سوختگی اپیدرمی شده است. همچنین ممکن است اگر ژل قبل از اعمال لیزر روی ناحیه خشک نشود، فرد را دچار سوختگی کند.
آفتاب سوختگی
برای اینکه لیزر مؤثر باشد، رنگدانه موهای شما باید گرمای لیزر را جذب کنند. در نتیجه قرار گرفتن در معرض نور خورشید سطح رنگدانه شما افزایش مییابد. بنابر تفاوتهای بین فردی، هر پوستی واکنش متفاوتی از خود نشان میدهد. در طول درمان با لیزر، این مقدار افزایش یافته ملانین، گرمای لیزر را جذب میکند، اما ممکن است به سطح پوست نشت کرده و شما را دچار سوختگی کند. به همین دلیل، قبل از لیزر، باید از قرار گرفتن در معرض آفتاب (از جمله سولاریوم) خودداری کرده و نیز به پزشک خود گزارش دهید. همین امر به پزشک شما این امکان را میدهد که پوست شما را ارزیابی کرده و تشخیص دهد که چه اقدامی بهتر است صورت گیرد. برای سالم نگه داشتن پوست و گرفتن بهترین نتیجه از لیزر، بهتر است از قرار گرفتن در معرض نور خورشید خودداری کنید.
داروها
برخی از داروها (آنتی بیوتیکها، داروهای ضد افسردگی و سایر دارو) میتوانند باعث حساسیت به لیزر شوند. اگر داروی خاصی مصرف میکنید و یا بیماری خاصی دارید، باید به پزشک خود اطلاع دهید.
نوع لیزر
نوع لیزر یکی از مواردی است که (کمتر از موارد دیگر) میتواند تاثیرگذار باشد. لیزرهای موهای زائد انواع گوناگونی دارند. برخی از این لیزرها ایمنی بسیار زیادی دارند؛ تا حدی که به هیچ وجه امکان سوختگی با آنها وجود ندارد (مانند لیزر دیود و الکساندرایت). لیزرهایی که بیشترین آمار آسیب به پوست را دارند لیزرهای “IPL” و “روبی” هستند که نسبت به دستگاههای دیگر از قدمت بیشتری برخوردارند. البته که این دستگاهها هم دستگاههای خطرناکی نیستند، اما ممکن است در صورت استفاده برای پوستهای تیره یا اعمال غیرحرفهای و نادرست فرآیند موجب سوختگی بشوند.
با تاولها و جوشهای پس از سوختگی چه باید کرد؟
از آنجایی که دستگاه IPL از انرژی گرمایی برای از بین بردن فولیکولهای مو استفاده میکند، میتواند باعث ایجاد تاول شود. بهترین کار این است که تاولها را به حال خود رها کنید تا در عرض یک هفته خود به خود خوب شوند. اگر نگران عفونت هستید، یک پماد ضد میکروبی موضعی در نظر بگیرید. در غیر این صورت، تاولهای ناشی از لیزر موهای زائد نیازی به مراقبت خاصی ندارند. هرگز تاولها را نترکانید. به یاد داشته باشید که آنها برای محافظت از ناحیه سوخته و کمک به بهبود سریعتر آن هستند. سپس آکنه وجود دارد که میتواند زمانی که منافذ پوست شما مسدود میشود ظاهر شود. همانطور که گرمای لیزر منافذ شما را باز میکند، پوست شما میتواند در برابر عفونتهای جزئی آسیب پذیر شود. سپس بدن شما برجستگیهای کوچک پر از چرک را ایجاد میکند تا باکتریها و میکروبها را خارج کند. آکنه نیز مانند تاولها نیاز به مراقبت خاصی ندارد. کاری که میتوانید انجام دهید این است که با اجتناب از پوشیدن لباسهای تنگ که میتوانند باعث خراشیدگی جوشها شوند، ناحیه آسیب دیده را خنک نگه دارید. اگر جوشها از بین نرفتند، از کرم آنتی بیوتیک استفاده کنید یا با پزشک خود مشورت کنید. باز هم، از ترکاندن جوشها خودداری کنید، در غیر این صورت ممکن است جای زخم باقی بماند.
زخم سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد چقدر ماندگاری دارد؟
درمان سوختگی لیزر موهای زائد ممکن است زمان زیادی طول بکشد، اما پس از بهبودی، هدف اصلی جلوگیری از هر گونه جای زخم است. به این ترتیب، محافظت از ناحیه آسیب دیده از قرار گرفتن در معرض نور خورشید بسیار مهم است، اما استفاده از کرم مناسبی که پزشک توصیه میکند، مهم است. همچنین میتوان خطر را کاهش داد یا از یک بیماری به نام هیپرپیگمانتاسیون که تغییر رنگ پوست تیره است، پیشگیری و درمان کرد. پزشک استفاده از کرم موضعی سرشار از ویتامین C و سایر عناصری که باعث تولید کلاژن میشوند را توصیه میکند. سوزش خفیف میتواند 2 هفته تا چند ماه طول بکشد تا بهبود یابد، این بستگی به ناحیه سوزش دارد. اما اگر دچار سوزش شدید شدهاید، ممکن است به کمک یک متخصص نیاز داشته باشید.
برای رفع جای زخم سوختگی ناشی از لیزر رنگ زائد چه باید کرد؟
همه چیز به نوع، اندازه و عمق سوختگی شما بستگی دارد. بنابراین برای درمان چنین سوختگیهایی باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. متخصصان ما در کلینیک آسا زخم، با تشخیص شدت سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد، بهترین روش درمانی را به شما عزیزان پیشنهاد میکنند.
روشهای رفع و درمان زخم سوختگی به ۴ گروه تقسیم میشوند:
- درمانهای موضعی بدون نسخه مانند مرطوبکنندهها، کرمها، سیلیکون شیت و سایر موارد.
- روشهای غیرجراحی از قبیل تزریق استروئید
- لیزر درمانی
- جراحی
گاهی برای رفع زخم لازم است که از ترکیب یک یا چند روش استفاده کرد. زخم سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد زخم چندان جدیای نیست و به احتمال زیاد در همان مرحله اول با داروهای تجویز شده و مراقبتهای خانگی رفع میشود؛ اما اگر سوختگی شما از نوع درجه دو یا سه هم باشد، میتوانید برای درمان به کلینیک آسا زخم مراجعه کنید.
سوالات متداول
از کجا بدانم دچار سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد شدهام؟
سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد میتواند با قرمزی، تاول و تورم همراه باشد. این علائم اغلب در چند ساعت یا چند روز اول پس از سوختگی بدتر میشوند.
آیا سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد از بین میرود؟
اگرچه چنین سوختگی شایع نیست، اما به محض اینکه رخ دهد میتواند باعث ایجاد جای سوختگی دائمی شود. با این حال در بیشتر موارد سوختگی به طور کامل بهبود مییابد.
چقدر طول میکشد تا سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد بهبود یابد؟
معمولاً لیزرهای غیر ابلاتیو هیچ دوران نقاهتی ندارند، در حالی که لیزرهای ابلاتیو ممکن است به سه هفته زمان نیاز داشته باشند تا به طور کامل بهبود یابند.
آیا لیزر موهای زائد میتواند منجر به سوختگی درجه ۲ شود؟
اگر پس از لیزر موهای زائد دچار سوختگی درجه دو یا سه شدید، بدانید که این یک اتفاق عادی نیست.
آیا آلوئهورا میتواند به بهبودی سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد کمک کند؟
ژل آلوئه ورا یک درمان عالی برای مراقبت از خود پس از لیزر موهای زائد است. این ژل را تا 3 روز پس از درمان روی ناحیه آسیب دیده بمالید. ژل آلوئه ورا با خواص ضدالتهابی و ترمیمی خود، به مرطوب نگه داشتن پوست و همچنین تسریع روند بهبودی کمک میکند.
آیا باید به زخم سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد اجازه بدهیم هوا بخورد یا باید آن را بپوشانیم؟
باید ناحیه سوختگی را با لباسهای نخی بپوشانید. لباسهای نخی از سوختگی در برابر عفونت محافظت میکنند، در همین حال پارچههای پنبهای اجازه تنفس پوستی را میدهند.